Published On: Čet, velj 18th, 2021

Kažu da je Baralija dužna objasniti zašto je grad predala u ruke HDZ-u; ponovno spominju, pogađate, “UZP”

Izbor gradonačelnika Mostara još uvijek je aktualna tema i predmet kritika i optužbi, posebno na relaciji SDA i Naše stranke. Ovog puta oglasili su se iz Gradskog odbora SDA Mostar ponovno pozivajući vijećnici Irmu Baraliju iz Naše stranke da objasni “zašto je grad predala HDZ-u”.

“Nikakvi spinovi, naročito oni loši kojima se služi Irma Baralija, ne mogu sakriti činjenicu da je izdala Mostarce, a Mostar isporučila HDZ-u BiH. Ne pomažu joj ni tvrdnje o navodnom dogovoru SDA i HDZ-a o ‘Izbornom zakonu po Čovićevoj mjeri’. Pravdanje izdaje takvim izgovorima mogla je iznositi prije nego što je Naša stranka svojim glasovima gradonačelničku poziciju poklonila HDZ-u”, poručili su iz SDA Mostar.

Ističu da Baraliji ne pomaže ni tvrdnja da je željela spriječiti jačanje HDZ-ove pozicije za pregovaračkim stolom u pregovorima o Izbornom zakonu.

“Istom onom zakonu na čiju je izmjenu pozivala jer on, kako je kazala, izaziva argumentirano nezadovoljstvo HDZ-a i njihovih glasača. Umjesto loših izgovora, Baralija bi Mostarcima trebala ponuditi smisleno objašnjenje zašto je zaista Mostar predala u ruke HDZ-u, odnosno onima koji su odgovorni za kako kaže ‘kriminal’ kojeg pokušava fakturirati SDA-u”, stoji u priopćenju.

Mostarska SDA poziva Baraliju da kao vijećnica u Gradskom vijeću Mostara ispita sve nezakonite radnje koje su po njenim tvrdnjama bile u proteklom razdoblju jer po Statutu Grada Mostara ima pravo pristupa svim informacijama i aktima Gradske uprave.

“Dužna je također objasniti zašto čistoću borbe Armije Republike BiH u obrani Mostara naziva ‘mitom’ i izjednačava je s karakterom borbe koju je Haški sud označio kao udruženi zločinački pothvat. Oni koji danas čuvaju tekovine časne obrane i oni koji čuvaju tekovine UZP-a nisu ‘kulturološki u pet deka’, kako to Baralija tvrdi, već se radi o civilizacijskoj razlici. Ona je suzdržanošću dala podršku ovoj drugoj strani, ‘pet deka’ odgovornijoj za to što Mostar danas nije grad kakav je trebao biti i kakav Mostarci zaslužuju. Dužna je objasniti Mostarcima zašto je tražila prekid sjednice Gradskog vijeća radi dodatnih konzultacija nakon njihovog prijedloga o rotaciji gradonačelnika. Je li izvršila dodatne konzultacije i s kim? S Koalicijom za Mostar sigurno nije, možda s HDZ-om. Je li za vikend dodatno poskupila cijena glasa za gradonačelnika?”, pitaju iz SDA./HMS/