Published On: Pon, ožu 17th, 2014

Kažnjeno 4.000 vozača s parnim tablicama

PARIZ – Francuska policija kaznila je danas skoro 4.000 vozača zbog kršenja zabrane vožnje vozila sa parnim brojem na registarskim tablicama.
Francuska je danas rasporedila više stotina policajaca širom Pariza radi primjene najdrastičnijih mjera zabrane korištenja automobila u posljednjih 20 godina, u pokušaju da se smanji zagađenje vazduha.
Policija je saopštila da je oko 700 policajaca raspoređenih širom Pariza napisalo kazne za 3.859 vozača. Zagušenje saobraćaja bilo je mnogo manje nego obično, zahvaljujući smanjenom prometu.
Ulicama francuske prestonioce danas je bilo dozvoljeno upravljanje motornog vozila sa neparnim brojevima na tablicama. Vozači koji nisu poštovali zabranu kažnjeni su sa 22 evra.
U Parizu je gradski saobraćaj bio besplatan kako bi se vozači stimulisali da ostave automobile u garažama.
Neuobičajeno toplo i suvo vrijeme bez vjetra širom zapadne Evrope uzrokovalo je da hladniji vazduh u kojem su sitne čestice iz izduvnih gasova ostale ispod toplijeg sloja.
Analitičari ističu da je politika Francuske, kojom se promoviše upotreba dizela, jedan od glavnih faktora što je u Parizu zagađenje na višem nivou nego u ostalim gradovima.