Published On: Sub, ožu 16th, 2013

KAZNENI DOSJE ZVONKE JURIŠIĆA – Po broju prijava prestigao i Dragana Čovića

Protiv predsjednika HSP-a vodi se sedam istraga, osumnjičen je za uzimanje 250.000 eura mita od sina Ivana Jarnjaka, pronevjere javnih sredstava, pljačku boksita …
Višemjesečni sukob između predsjednika Hrvatske stranke prava Zvonka Jurišića i članova stranačkog Predsjedništva nije, kako se očekivalo, okončan njegovom nego ostavkom Živka Budimira.
Aktualni je predsjednik Federacije BiH odluku o istupanju iz HSP-a objavio na konferenciji za novinare, u četvrtak 7. ožujka, kada je najavio da će do kraja mjeseca osnovati novu stranku. “Razlog istupanja iz HSP-a jest nefunkcioniranje stranačkih tijela i izostanak stranačke politike i stavova o ključnim političkim pitanjima”, izjavio je, krajnje suzdržano, Živko Budimir prešujuće prave razloge napuštanja stranke, koja je u posljednjih šest dana ostala bez gotovo 250 dosadašnjih članova.
Nakon što je, još prije Budimir ostavke, podružnicu HSP-a u Čitluku napustilo sedam od devet članova Izvršnog odbora, Jurišiću su jedni za drugima poslušnost otkazale stranačke kolege u najvećoj mostarskoj podružnici Jugozapad, Neumu, Ravnom, Posavini, Novom Sarajevu …
Prilično neugodno iznenađenje ako se zna da je Zvonko Jurišić sve doskora tvrdio kako će, ostvari li Živko Budimir svoje prijetnje o izlasku iz HSP-a, za sobom povući najviše pet najodanijih sljedbenika.
Prema tvrdnjama sada već bivših pravaša, raskol među članovima te stranke započeo je u ljeto prošle godine, nakon što je platformašku koaliciju napustio SDP.
Slobodna Bosna je, podsjetimo, u jesen prošle godine objavila kako su pobunjeni članovi Predsjedništva HSP-a tadašnjem stranačkom šefu otvoreno spočitao podaničku politiku spram lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, dok su diskretna govorkanja kako je Zvonko Jurišić ucijenjen od strane HDZ-a ostala na razini spekulacija. No, sudeći prema dokumentaciji koju je “SB” dobila iz izvora bliskih MUP-u Zapadnohercegovačke županije, čini se kako Jurišić ima dosta razloga za brigu, te da je njegovo inzistiranje da se kadrovi HSP-a povuku iz izvršne vlasti na federalnoj razini motivirano posve drugim razlozima od onih koje on javnosti pokušava poturiti.
Protiv predsjednika HSP-a i aktualnog zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH je, naime, Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu u posljednje dvije godine podneseno čak sedam kaznenih prijava. Prema službenim dokumentima MUP-a Zapadnohercegovačke županije, sve prijave se odnose na razdoblje kada je Jurišić obavljao dužnost županijskog premijera, zbog sumnji da je u razdoblju od 2006. do 2010. počinio kriminal milijunskih razmjera. (S. Mijatović)
 
(croportal)