Published On: Pet, ruj 11th, 2020

KAZNENA PRIJAVA PROTIV OSMANA MEHMEDAGIĆA Skupina zaposlenih u agenciji tvrdi da je OSA paraobavještajni stranački sustav koji prikuplja podatke o protivnicima SDA

U posjedu RTRS-a je kaznena prijava protiv ravnatelja OSA Osmana Mehmedagića, koju su zaposleni u OSA krajem kolovoza predali Tužiteljstvu BiH.

Mehmedagića optužuju za niz kaznenih djela, koje je, kako navode, sprovodio po nalogu SDA, radi diskreditacije političkih protivnika.

Uz Mehmedagića, u prijavi se pojavljuju i rukovoditelji službi OSA, čelni ljudi SDA, Vijeća ministara, kao i predsjednik Suda BiH. Traže provođenje istrage protiv Mehmedagića zbog, kako navode, teških posljedica po stabilnost Bosne i Hercegovine.

Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, neovlašteno prisluškivanje zvučno ili optičko snimanje, nedozvoljeno korištenje osobnih podataka, odavanje tajnih podataka, zloupotreba položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi, povreda tajnosti postupka, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem – optužbe su radnika OSA u kaznenoj prijavi predatoj 31. kolovoza Tužiteljstvu BiH protiv ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića. Iza svega stoji SDA, navodi se u prijavi.

– Navedena osoba suprotno odredbi Zakona o Obavještajno sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine ( “Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 12/04, 20/04, 56/06, i 12/09) prima izravne instrukcije od Stranke demokratske akcije i prikuplja obavještajne podatke s ciljem podrivanja drugih političkih stranaka i pojedinaca koji smetaju SDA. Navedena osoba čiji bi rad trebao biti nezavisan od političkih utjecaja redovito se sastaje s dužnosnicima SDA kojima prenosi operativne podatke do kojih je došla OSA – stoji u prijavi.

Na ovaj način se, navodi se u prijavi, unutar OSA-e pravi paraobavještajni stranački sustav koji prikuplja podatke o protivnicima SDA, koje ova stranka koristi za političke obračune ili isključivanje trećih osoba.

Uz Mehmedagića su sudjelovali i pojedini načelnici službi OSA, novinari i medijske kuće, zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bisera Turković, ali i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Debevca optužuju da je na zahtjev ravnatelja OSA-a pokretao istražne radnje protiv političkih protivnika SDA i osoba koja javno govore o diplomama Mehmedagića.

– Debevec izlazi u susret direktoru, jer mu je Mehmedagić obećao da će ga zadržati na mjestu predsjednika i spriječiti istragu koju Tužiteljstvo BiH provodi protiv njega. Debevec i Mehmedagić pokušali su i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH da zaustave slanje dopisa Tužiteljstvu BiH prema INTERPOL-u u vezi s imovinom i identitetom Debevca u Španjolskoj, ali su radnici DKPT BiH odbili sudjelovati u tim radnjama – piše u prijavi protiv Debevca.

Iako je prvo rekao da nije upoznat s kaznenom prijavom, u telefonskom razgovoru predsjednik Suda BiH Ranko Debevec demantira navode o prisluškivanju, a odgovornost prebacuje na teren Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg slučajno ili namjerno naziva predsjednikom Republike Srpske.

– Sud BIH i OSA nikoga ne prisluškuju nezakonito, o tome postoje razni protokoli i zakon itd. Dakle nema nikakvih nezakonitih prisluškivanja, a upravo vaš predsjednik, predsjednik Srpske je sam priznao da nezakonito prisluškuje pripadnike opozicije i građane Republike Srpske. Prema tome to je moj odgovor na to što imam da vam kažem – izjavio je Debevec.

Podsjećamo, Debeveca je Dodik optužio za sumnjive aranžmane, prikrivanje španjolskog državljanstva i za posjedovanje neograničene moći da izdaje naloge za prisluškivanja. Nakon toga sarajevskim medijima iz Tužiteljstva BiH potvrđeno je da su u lipnju dobili otvoreno pismo radnika Suda BiH i dopunu kaznene prijave, te da provjeravaju te navode. Ranije su primili i prijavu protiv Debevca zbog korupcije.

– Mislim da treba reći javnosti da predsjednik Suda BiH ima neograničenu moć da ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću – Osmici da suglasnost koga će prisluškivati i što će raditi, a da sve stave u okvir zakonitosti – rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Debevec je poručio da ga ne zanima što piše u kaznenoj prijavi, tako da nije komentirao teške optužbe na svoj i Mehmedagićev račun da su uključeni u tzv. “Šemu 8”, medijsku strategiju koja kroz osam faza, putem plaćenih novinara vrši pritisak na Ured disciplinskog tužitelja da otvori istragu protiv glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić. Krajnji cilj je njena smjena, ali i smjena predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

– Šesta faza je zaključenje istrage od strane Ureda disciplinskog tužitelja i konstatiranje da nema povrede disciplinske odgovornosti. Sedma faza je predstavljanje odluke Ureda disciplinskog tužitelja, od strane novinara koji se plaćaju iz specijalne blagajne OSA BiH, dokazom da Milan Tegeltija štiti glavnu tužiteljicu. Osma faza je ponovna reakcija SDA u kojoj traže ostavke/smjene Milana Tegeltije i Gordane Tadić.

Iz OSA-e bez komentara.

Iz Ureda disciplinskog tužitelja VSTV na upit iz RTRS hoće li pokrenuti istragu protiv Debeveca onako kako su to uradili protiv Tadić, kada se u medijima pojavio dokument u vezi s njenim smještajem u Sarajevu odgovaraju da nisu upoznati s kaznenom prijavom niti je ista dostavljena Uredu. Navode da samo istražuje navode o povredi dužnosti sudaca i tužitelja, dok navode o počinjenim kaznenim djelima istražuju nadležna tužiteljstva, prenosi Hms.ba