Published On: Mon, Feb 24th, 2020

KAZNA I DO 25 GODINA ZATVORA Harvey Weinstein proglašen krivim u slučaju seksualnog zlostavljanja

Moćni holivudski producent Harvey Weinsten proglašen je krivim u postupku koji je obilježio globalni pokret #MeToo

Weisten je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje bivše produkcijske asistentice Mimi Haleyi 2006. i silovanje glumice Jessice Mann 2013.

Haleyi je svjedočila da ju je Weinstein prisilio na oralni seks u njegovu domu 2006. Mann ga je optužila za silovanje u hotelskoj sobi na Manhattanu što je opisala kao ‘iznimno ponižavajući’ odnos.

Weinstein je osuđen za dvije od pet točaka optužnice, odnosno nije osuđen za najteža kaznena djela – ‘predatorski seksualan napad’ i ‘silovanje u prvom stupnju’. Osuđen je za ‘kriminalni seksualni čin’ i ‘silovanje u trećem stupnju’.

 

Kako piše New York Times, Weinsteinu prijeti i do 25 godina zatvora, a sa suđenja odveden je odmah u zatvor gdje će čekati izricanje kazne. Kazna bi trebala biti poznata 11. ožujka.

On je suočen i s optužbama za silovanje i seksualno napastovanje na sudu u Los Angelesu, a pravorijek u tom slučaju tek treba stići.

Od 2017. je više od 80 žena optužilo Weinsteina za neprimjereno seksualno ponašanje. Kroz pokret #MeToo žene su optužile moćne muškarce u biznisu, medijima i politici za seksualno uznemiravanje.