Published On: Uto, ožu 20th, 2012

Kazaz:: Komšić se dodvoravao bošnjačkoj nacionalističkoj svijesti i bio Lagumdžijin poslušnik

Enver Kazaz

Lagumdžija i Komšić- pukla ljubav

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je ostavku na funkcije u SDP-u BiH iz , kako je rekao „principijelnih razloga“.

Komšić je danas u središnjici SDP-a razgovarao s Lagumdžijom i glavnim tajnikom stranke Nerminom Nikšićem. Brojne novinarske ekipe čekale su ispred, nadajući se tiskovnoj konferenciji, ili bar izjavama Komšića i Lagumdžije o razlozima Komšićeve ostavke. U središnjicu stranke puštena je samo ekipa federalne televizije.
Komšić i Lagumdžija novinarima su rekli kako će se „sve znati sutra“ nakon sjednice Predsjedništva SDP-a koja je najavljena za 13 sati i mogla bi prema Lagumdžijinim riječima trajati oko sat vremena.

Političari su iznenađeni ostavkom Željka Komšića na stranačke funkcije u SDP-u BiH, iako on nije prvi visoki dužnosnik ove stranke koji se „iz principijelnih razloga“ udaljio od aktualnog stranačkog vođstva i lidera Zlatka Lagumdžije. Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH i bivši dužnosnikSDP-a BiH Nermin Pećanac podsjeća da su SDP ranije napustili mnogi istaknuti političari, među kojima Nijaz Duraković, Ivo Komšić i Miro Lazović.

„Svi smo se mi suprotstavili autokratskom načinu vođenja SDP-a. Bojim se da i stranka ne počne ličiti na svog lidera Zlatka Lagumdžiju, ali su ove pobune unutar SDP-a BiH pokazale da u toj stranci još im snaga koje se mogu suprotstaviti autokratskom ponašanju Zlatka Lagumdžije. Ostavka Željke Komšića može se protumačiti i kao poziv za unutarnju demokratizaciju SDP-a“, kaže Pećanac..

Izvori bliski SDP-u navode da je sukob eskalirao nakon Lagumdžijine posjete Beogradu i neodređenog stava lidera SDP-a oko podrške ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću za kandidaturu za predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda, čemu se Komšić ranije javno usprotivio. Kao mogući razlog ostavke navodi se i Komšićevo neslaganje sa stanjem u SDP-u, posebno načinom donošenja odluka, javlja readio deutsche welle.

Za analitičare je ostavka Željka Komšića samo jedna od potvrda da su SDP BiH i socijaldemokracija u BiH u velikoj krizi. Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz smatra da SDP BiH ništa ne gubi odlaskom Komšića s čelnih stranačkih funkcija, „budući da je Komšić već dugo obični poslušnik liderokratske ličnosti Zlatka Lagumdžije“.

„Ako su razlozi Komšićevog odlaska sa stranačkih funkcija principijelne prirode, motivirani borbom protiv jednog takvog liderokrata, onda je on morao to učiniti prije deset godina. Međutim, ako odlazi zbog Vuka Jeremića, o čemu se u javnosti špekulira, onda Željko Komšić nastavlja svoju militantnu i nedoraslu regionalnu politiku“, ističe Kazaz.

Kazaz tvrdi da se dosadašnja Komšićeva politika bazirala na „udvaranju bošnjačkoj nacionalističkoj svijesti“, te da „BiH nema spasa ako Komšić i Lagumdžija predstavljaju ideju socijaldemokratije u ovoj zemlji“. „Lagumdžija i Komšić su u zajedničkim interesima upropastili SDP pretvarajući je u taoca osobnih političkih volja. Njihov sukob i nije ništa drugo do sukob ljudi koji prema ovoj državi i njenim građanima, od dolaska na vlast, ne ispoljavaju nikakvu odgovornost“, kaže Kazaz.

Ne pojašnjavajući detalje, Željko Komšić je za „Dnevni list“ kazao da ostavku na funkcije u SDP-u BiH ne podnosi zbog privatnih sukoba, već „iz principijelnih razloga“. Dodao je da će ostati na funkciji člana Predsjedništva BiH te da će kao član SDP-a, bez stranačkih funkcija, nastaviti „borbu za principe socijaldemokracije“.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da bi ostavka Komšića na funkcije u SDP-u mogla utjecati na odnose između Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova, a samim time i na vanjsku politiku BiH.

“To može otežati funkcioniranje Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova s obzirom da je Komšić zajedno s ostalim članovima Predsjedništva zadužen za vanjsku politiku”, rekao je Tihić za Sarajevo-x.