Published On: Ned, lis 17th, 2021

Kazandžiluk: Ime, prezime, brigada

Svako kome treba objašnjavati da suočavanje sa Cacinim zločinima ne umanjuje strahote opsade Sarajeva, da komemoriranje žrtava Grabovice ne znači kako logori HVO-a nisu postojali ili da suđenje za ubijanje djece granatama u Vitezu ne umanjuje užas Ahmića, taj je ili blesav ili se pravi da jeste.

Ako će na spomeniku ubijenim Srbima tokom opsade Sarajeva – likvidiranim po naredbi ratnog zločinca Mušana Topalovića Cace i od strane dijela njegovih vojnika – pisati ono što predlaže gradonačelnica prijestolnice, Benjamina Karić, onda je najpametnije odgoditi podizanje spomenika do daljnjeg.

piše: Emir IMAMOVIĆ PIRKE I Bljesak.info

Posljedično – ili uzročno, sasvim svejedno – ako na spomeniku ubijenim Srbima tokom opsade Sarajeva, likvidiranim po naredbi ratnog zločinca Mušana Topalovića Cace i od strane dijela njegovih vojnika, neće pisati ono što je predložila Naša stranka onda je, opet, najpametnije odgoditi podizanje spomenika do daljnjeg.

„Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”, sentenca je koju zagovara Karić.

“Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših komšinica i komšija za čija su ubistva osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine”, tekst je kojeg je delegirala Naša stranka i na sebe navukla bijes Stranke demokratske akcije, dijela armijskih generala, ali i koalicionih partnera koji bi kulturu sjećanja sinhronizirali sa kulturom prešućivanja.

Bošnjaci su naročito osjetljivi na to da se agresija na Bosnu i Hercegovinu naziva građanskim ratom, nesretnim sukobom i slično; baš kao što su alergični na to da se srebrenički genocid opisuje tek kao strašni zločin, a zločini u, recimo, Prijedoru, ne klasificiraju kao genocid.

I da, ništa slabije reakcije ne izaziva zaobilaženje navođenja dželata, bilo da je riječ o „srpskim zločincima“ ili „UZP-ovcima“ .

No, kada treba obilježiti jedno od mjesta na kojima su pripadnici Armije BiH počinili ratni zločin – ne i jedino, jer su na listi i Grabovica, Križančevo Selo, Vozuća, granatirani Vitez, logori u Konjicu i Jablanici… – e onda, odjednom, nije važno ni koje su nacionalnosti bili ubijeni, niti kakve su oznake na uniformama nosile ubice.

Vrhunac vlasti Alije Izetbegovića, naravno nakon priznanja nezavisnosti, bio je obračun Armije BiH sa jednom svojom odmetnutom brigadom i njenim pomahnitalim komandantom, likvidiranim na isti način na koji su njegovi poslušnici ubijali sarajevske Srbe i bacali ih u trebevićku jamu.

Potpuni poraz iste te vlasti bila je ekshumacija tijela Mušana Topalovića i spektakularna dženaza na čijem je kraju položen u mezar nadomak upravo Izetbegovićevog.

Tekst za spomenik kojeg je predložila Naša stranka na tragu je prvog, a rečenica Benjamine Karić drugog. Sve ostalo je, da skratimo i da se ne lažemo džabe, šuplja priča: od SDA-ovih teza da će se navođenjem jedne armijske brigade sve druge proglasiti zločinačkim, pa do pozivanja na ono što je, inače, sasvim normalno – na broj osuđenih za zločin koji, parafrazirajući Senada Avdića, nije izveden sistemski, ali se sistemski relativizira otkako je Izetbegović stariji Cacu nazvao „herojem i zločincem“.

Karakter rata u Bosni i Hercegovini ne određuje spomenička bižuterija već činjenice i, uz njih, presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu i njega, taj karakter, ne mogu promijeniti riječi uklesane u kamen ali mogu, ako su nedovoljne, itekako pomoći održavanju kontinuiteta izbjegavanja suočavanja sa onim što se dogodilo od sravnjivanja Ravnog, pa do potpisivanja Privremenog mirovnog sporazuma.

Sve je, ama baš sve, u ovom slučaju kristalno jasno – i ko su ubijeni i ko su ubice – ali se, ipak, Benjamina Karić, SDA, generali penzioneri i slični, trude da ne bude, pokazujući kako u praksi izgleda tranzicija iz narcizma malih razlika u onaj velikih sličnosti.

Drugačije rečeno, svako kome treba objašnjavati da suočavanje sa Cacinim zločinima ne umanjuje strahote opsade Sarajeva, da komemoriranje žrtava Grabovice ne znači kako logori HVO-a nisu postojali ili da suđenje za ubijanje djece granatama u Vitezu ne umanjuje užas Ahmića, taj je ili blesav ili se pravi da jeste.

Napisati na trebevićkom spomeniku da „ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”, jednako je kao napisati na spomeniku u, recimo, Omarskoj da će sjećanje na mučene sugrađane trajati zauvijek, a ne naglasiti ni ko su oni bili, niti ko ih je izgladnjivao i batinao i, naravno, zašto.

Kada govore o srpskim i hrvatskim zločinima, bošnjački politički i drugi predstavnici se pozivaju na presude sudova od Sarajeva do Haaga.

Kada treba obilježiti mjesto zločina kojeg su počinili njihovi sunarodnjaci onda, kako vidimo, prestaje biti važno i ono što je pravno zabetonirano. A upravo je na sudu, i to sarajevskom, suđeno i presuđeno ubicama iz Cacine brigade. Istina, svi su suđeni za zločin u ratu, a ne ratni zločin i uglavnom su dobili relativno male kazne, ali je ostalo neoborivo ono osnovno: da su se zločini dogodili i da su zbog njih „osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine“.

Upravo taj podatak razlikuje potrebni spomenik na Kazanima od uzalud utrošenog kamena. Naime, ako će pisati samo gole činjenice, to će obilježje, kao i svako slično na bilo kojem dijelu teritorija BiH, imati smisla. Ukoliko neće, bit će podignut ne žrtvama, već da pravi hlad zločincima.

Ukoliko to Benjamina Karić ne razumije, onda je na krivom mjestu. Ukoliko prijedlog Naše stranke bude odbijen, e onda su oni u krivoj koaliciji. Sve ostalo je licemjerje kojim se negatori zločina i oni što zločine relativiziraju opako približavaju jedni drugima.

guest
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
GraDZanin.
GraDZanin.
1 godina prije

“U Bosni zive Bosnjaci muhamedanci,Bosnjaci pravoslavci i Bosnjaci katolici.”
Ilija Garasanin

Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

U Bosni zive Srbi, Hrvati i izmisljen narod tzv.Bosnjaci.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

muhamedovci sam je rekao.

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 godina prije

Muhameđedi?

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

Tako je.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

Bošnjačka nacija nije izmišljena. Takav narod postoji i
različit je od Srba i Hrvata. Samo bi se trebali drugačije nazivati.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

A ko ti je ta budaletina,jel to neki europski istoričar ili turski.hahahaha kad vam Europa prizna to i mi cemo.Za sad trebas biti zadovoljan sto te priznamo za bošnju,ali i to bi mogli povuci.

ŠAHBAZ Soroš
ŠAHBAZ Soroš
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 godina prije

Mir POSRBLJENI od 1921…

Papiga
Papiga
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Ja! To ne mijenja cinjenicu da su caco i co. ubice bosnjaci Muhammad anci

Srbin Krstaš
Srbin Krstaš
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

U bosni Žive Srbi, Hrvati i novoformirana nacija tzv bošnjaci, koji su do 91 bili muslimani, a porjeklom su od Srba ili Hrvata, znači nacija nastala zadnjih 30godina koja je pričala sa Srpskohrvatskim jezikom, a sada nekim novoformiranim.

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  Srbin Krstaš
1 godina prije

100% tačno.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Srbin Krstaš
1 godina prije

Ne, nisu nastali posljednjih 30 godina. Samo su se drugačije nazivali: muhamedanci, muslimani, neopredijeljeni, Muslimani,
koji katkada i Jugoslaveni. To je njihov odabir. Samo da ne niječu druga dva bosanskohercegovačka etnosa!

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Garašanin nije mjerodavan za povijest XX. i XXI. stoljeća.
Ne želim biti Bosanac nego, na primjer, Hercegovac. To
je moje neotuđivo pravo. Moja vjerska pripadnost je moja
osobna stvar i irelevantna je za političko pozicioniranje.

Niđe veze
Niđe veze
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

U udruženjima Mrzitelja knjige dijelite izmišljene citate ili izjave koje prihvatate kao vrhunske istine, samo ako to hrani vaše komplekse. I nikad ništa niste prošitali ni od onog koga citirate, niti od bilo koga drugog. I nije vam jasno kako se odmah zna da je to vrhunac vašeg “čitanja”.

Coment
Coment
1 godina prije

Tekst Naše stranke potpuno ispravan.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Coment
1 godina prije

Ispravan je ali … da ne prostačim… ! Na spomenik bi bio red staviti i križ i krst ali – da se muslimani ne živciraju bez veze – na spomenik bi se mogla staviti i Davidova zvijezda i naravno – neizostavni polumjesec sa zvjezdicom 😎 ! Krst za ćafire a polumjesec za Cacu – da se niko ne nađe uvrijeđen 🙁 …

Last edited 1 godina prije by Mene kliču Haso_2
veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Naučimo se od Francuza u zemlji u kojoj je u svakom mjestu, dapače i svakom selu, bilo barem jedan ubijenoi vojnik u I. i II. svjetskom radu.
Većina su bili katolici, pokoji Židov i musliman, neki i atesti.
Na spomenicima nikakvog vjerskog obilježja. Tek samo dvije
unakrsno uklesane palmine grančice: Aferim Francuzi!

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
1 godina prije

Muslimani ginuli za Francusku 🙁 ?! U kojem mejtefu si ti povijest učio 🙁 ?

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

rijetko trenutci kada se moras sloziti su navodin NS

Srbče
Srbče
1 godina prije

Halooooo Srbskom generalu koji je bio nadlezan za Majevicu se sudi zbog neke pijane budale koja je opalila granatu na kapiju.A ovdje je neko pokupio srbske civile i odveo na neku jamu i pobio,Niko mu nije sudio za to ni tad u ratu niti poslije rata.Jos je dobio ljiljana za hrabrost.Pisete na tabli kako su srbski zlocinci zapalili vjecnicu,sto niste imenom i prezimenom napisali ko je zapalio vjecnicu.Eto zato nikad necete imati BiH.Niti će vam vjerovati ijedan srbin ili hrvat.Mislite da će vam sve to proći.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 godina prije

Već sam o tome ovdje pisao na temi i Srebrenici. Evo haški sud je ustanovio da se u Srebrenici od 11.07. do 17.07.1995. desio genocid. Uredu. Nije sporno, neka je tako. Isti sud je ustanovio, makar djelomično zločine Naserovih hordi tokom rata u selima oko Srebrenice. E za bošnjačku politiku i većinu naroda Naser Orić je heroj. Znači i iz haških presuda uzimaju samo šta im paše, a i to izvrću. Jer nije tačno da je genocid u Srebrenici bio svo vrijeme rata, ali po bošnjačkim medijima nije prestajao od 1992. do 1995. Kratko da citiram Šojića: NEĆE DA MOŽE!

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

MA oni su naj veci provokatori,vrijedjaju srpske zrtve na svakom mogućem mjestu.Evo i na kazanima pravdaju ubijanje srba kao nece da blate jednim malim zločinom svoju slavnu armiju,a zaboravljaju sve druge zločine koji su počinili.Ali srbi su krivi za sve sto im se dogadja,stalno su popuštali za radi mira i prosperiteta a oni ko mala djeca daj još ovo.I tako smo došli do zida nema dalje više samo možemo nazad.Treba im dati ultimatum da se izjasne ,hoće li zivjeti u ovakvoj entitetskoj biH bez ikakvih težnji za centralizacijom ili neće ako neće recite javno da niste za dejton .Ali više neće dobiti niti jednu nadležnost.Ili to ili razlaz.Kome se ne svidje ovakva BiH neka putuje na zapad.Tamo je sve savršeno.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 godina prije

Srbi su 2 puta u prošlom vijeku, prvi put 1914-1918, drugi put 1941-1945, prešli preko njihovih monstruoznih zločina, prihvati ih kao braću i oprostili. I kao nagradu dobili smo što smo dobili. Pazi molim te, za paljenje Vijećnice ide etiketa cijelom jednom narodu, pa to čak ni Nijemci nisu dobili nakon svih zločina u WW2, a za drugi zločin koji je jedna brigada jedne vojske učinila, to se ne smije ni pomenuti, jer kao vrijeđa tu brigadu. Koji su to licemjeri, to svijet od nastanka nije vidio. Apsolutno više ne treba ni jedan razlog zašto je suživot sa njima nemoguć.

ŠAHBAZ Soroš
ŠAHBAZ Soroš
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

Srbi su dva puta okupirali makedoniju Crnu goru BOSNU hrvatsku SLOVENIJU KOSOVO i Vojvodina…..1918do 1941 pa od 1945 do 1992

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  ŠAHBAZ Soroš
1 godina prije

Pa tamo su Srbi živjeli. Srbi sami sebe okupirali?

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

100% tačno.

Bosnjak
Bosnjak
1 godina prije

Treba podici spomenik 0,5×0,5 cm i napisati ovo sto je predlozila NS.Nismo mi zlotvori, neka pise.

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjak
1 godina prije

Jeste, vi ste zlotvori.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Našu stranku je stvorio Soroš i Soroš ju održava u životu na aparatima ali dugoročno – NS ima istu budućnost kao i zlosretni Afganistanski socijaldemokrati 🙁 … Nikada i ni u jednoj muslimanskoj državi lijeve ideje nisu zaživjele a ni Bosna nije izuzetak.

Nego, luzeri, gledajte ovo 😎 : https://www.klix.ba/biznis/hrvatski-surf-n-fries-od-jucer-u-sad-u-planiraju-otvoriti-preko-300-objekata/211017028

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

ps Benjamina, de se ti ipak našminkaj i stavi mahramu – ne brukaj islam i muslimane…

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

I brkove obrij.

Space
Space
1 godina prije

Brate mili,gledajući ovu prdu kontam ,i mi Bošnjaci sebi ubacujemo autogolove ko sumanuti….pa kako je moglo doći do toga da ova kobila bude načelnica glavnog grada koji reprezentuje zemlju,pa ona ko da je iz kukuruzišta izašla…

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Space
1 godina prije

malo šminke čuda čini 😎 , poslušaj starog vuka…

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  Space
1 godina prije

Nemate bolju.

Vico
Vico
Šta ti kažeš na ovo?  Vico
1 godina prije

One što valjaju odoše u manekenke ili se udaše za Džeku.

Vico
Vico
1 godina prije

Ko ovu razroku štreberku postavi…