Published On: Wed, Oct 21st, 2015

KAVAZOVIĆ: Orbanove izjave su demonstriranje štetnog neznanja o islamu i Europi

Povodom intervjua koji je mađarski premijer Viktor Orban dao njemačkom magazinu Focus br.43/2015., reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je priopćenje za javnost u kojem navodi:.

– Svako neznanje je štetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki politički dužnosnici koji imaju društvenu moć i ulogu da javno utječu na mišljenje drugih. To što posjeduju nešto veća znanja o nečemu, ne daje im pravo nastupati kao poznavatelji svega ostalog, a pogotovo ne onoga što većina ljudi bolje zna, kaže Kavazović.

„Islam nikada nije pripadao Europi, on je došao”

Nedavni intervju premijera Mađarske Viktora Orbana u Focusu primjer je demonstriranja štetnog neznanja o islamu i Europi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokraciji. Premijer Mađarske kaže da „islam nikada nije pripadao Europi, on je došao” i objašnjava to tako da su preko turskih „gastarbajtera” muslimani dio Njemačke i Europe, ali da u „duhovnom smislu islam ne pripada Europi. On je set pravila drugog svijeta”.

Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Europa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista „došao” u Europu a pogotovo onih koji ne znaju da su u Europu također „došli” i kršćanstvo i židovstvo.

No, jednako je teško povjerovati da onima s visokim obrazovanjem među njima nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Europe islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da, kako u monumentalnom djelu Židovi, kršćani, muslimani piše tibingenski teolog Karl-Josef Kuschel „nijedna od triju religija nije nikada sasvim ovladala Europom”.

Evropljani pak, dakako i Mađari među njima, koji pojam Europe temelje na vrijednostima kao što je demokracija, znaju da ni demokracija nije izvorni europski proizvod. Ona je nastala u Grčkoj u vrijeme kada Europa kao kulturni identitet nije postojala i kada su grčki gradovi bili dio svijeta koji je civilizacijski gravitirao Istoku.

Žaljenje zbog Orbanovih tvrdnji

Tim Europljanima je, međutim, dobro poznat izvorni i posrednički doprinos islama i muslimana kulturnom i gospodarskom životu srednjovjekovnih europskih društava i uloga u novovjekovnom civilizacijskom uzdizanju tih društava.

Konačno, premijer Mađarske govori o uzaludnosti „nametanja zapadne demokracije” muslimanskom svijetu, i to argumentira „gorkom poukom” „cvjetova slobode” koji su „sahranjeni u Arapskom proljeću”, i potom odbija mišljenje Europske komisije da migracija može riješiti demografske probleme u Europskoj uniji, zauzimajući se za pospješivanje podrške obitelji. Time on otvoreno negira princip demokracije i istovremeno iznevjerava duh kršćanstva.

Europljani koji drže do vrijednosti demokracije i slobode osudili su i osuđuju postupak sječe i sahranjivanja cvjetova slobode koji su bili procvjetali u Arapskom proljeću, kao što kršćani koji drže do svoje vjere zahtijevaju poštivanje svetosti ljudskih života, makar ti životi pripadali i imigrantima sa Istoka koji nastoje naći mir i sigurnost u Europi. Nije nam poznato da su gospodin Orban i Mađarska vlada učinili nešto slično tome.

Izražavajući svoje oštro protivljenje proizvoljnim i štetnim tvrdnjama gospodina Viktora Orbana, žalimo što su one iznešene i nadamo se da se slične tvrdnje o islamu, Europi i demokraciji u budućnosti neće naći u obraćanjima visokih europskih političkih dužnosnika, stoji u reagiranju reisa Kavazovića na izjave mašarskog premijera Viktora Orbana. /HMS/