Published On: Wed, Jun 19th, 2013

KAVAZOVIĆ: ‘Međunarodna zajednica je proteklih mjeseci i godina bila suučesnik u kreiranju ambijenta beznađa i nemoći’.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein Kavazović apelirao je danas na sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini (BiH), međunarodne predstavnike i posebno visokog predstavnika Valentina Inzka da “hitno i bez oklijevanja” rade ono za što su odgovorni i plaćeni.

Reisu-l-ulema Husein ef.. Kavazović izrazio je zabrinutost zbog usložnjavanja ukupnih životnih tokova u Bosni i Hercegovini i uputio javni apel za rješavanje političke paralize u interesu građana.

 

“Kolaps političkih procesa, kojeg svjedočimo u posljednje vrijeme, odnio je život tek rođene bebe, kao prve takve žrtve iz najranjivije i potpuno nevine kategorije našeg društva. Domaća i međunarodna politika danas nas je dovela u poziciju da se čak novorođenim bebama oduzima pravo na liječenje i zdravstvenu zaštitu, a time i pravo na život. Pred tom zastrašujućom činjenicom i civilizacijskom sramotom na europskom tlu svi izgovori i opravdanja su besmisleni i suvišni. “

Islamska zajednica duboko suosjeća s patnjom i teškoćama svih roditelja čijoj su djeci uskraćena temeljna ljudska prava, posebno s obitelji preminule bebe Berine Hamidović kao i roditeljima bolesne djece koja čekaju da se aktivira savjest domaćih i međunarodnih političkih struktura zaduženih i odgovornih za razvoj političkih procesa u Bosni i Hercegovini.

Politički subjekti u Bosni i Hercegovini odgovorni su za postojeće stanje i nose na savjesti smrt nevinog i tek rođenog ljudskog bića. Međunarodna zajednica na čelu s Uredom visokog predstavnika nosi istu ili još veću odgovornost, jer je proteklih mjeseci i godina bila saučesnik u stvaranju ambijenta beznađa i nemoći, piše u saopćenju.

Javni poziv

“Međunarodni dužnosnici i diplomati ne može pobjeći od odgovornosti zbog uspostavljenog političkog okvira, a eksperiment se provodi protiv nas, jer je njihov um i vizije. Dakle, postavlja se pitanje hoće li Ured visokog predstavnika i međunarodne zajednice, ima obvezu i odgovornost prema građanima Bosna i Hercegovina? Ako niste ovdje u interesu građana Bosne i Hercegovine, koja je njihova svrha? ”

S obzirom na složenost postojeće političke situacije, Reis-ul-ulema upućuje javni poziv svim domaćim političkim čimbenicima i međunarodnim predstavnicima, pogotovo Visoki predstavnik Valentin Inzko, da odmah i bez oklijevanja učiniti ono što su oni odgovorni ljudi i što su plaćeni, kaže Izjava o uredu za odnose s javnošću Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije