Published On: Pet, pro 10th, 2021

KAVALEC: Neprihvatljiva najava povlačenja nadležnosti

Šefica misije OESS-A u BiH veleposlanica Kathleen Kavalec ocijenila je neprihvatljivom najavu povlačenja nadležnosti s državne na entitetsku razinu, što je tema današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, uoči koje je predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio da je zakon o entitetskoj vojsci već spreman.

Veleposlanica Kavalec u izjavi za Fenu podsjeća da je Zakon o obrani BiH usvojen 2005. godine i smatra se jednim od najvećih dostignuća u postdejtonskoj BiH.

 

Uspostava Oružanih snaga BiH je, ističe ona, izvor sigurnosti i stabilnosti ne samo u BiH, nego i na međunarodnom planu budući da su pripadnici OSBiH sudjelovali u mirovnim misijama.

Smatra da bi to trebao biti poseban ponos za građane BiH zbog čega korištenje retorike koja poziva na podjele u državi i slabljenje državnih institucija, koje su nastale uz konsenzus tri konstitutivna naroda, nije prihvatljivo.

“Važno je zadržati fokus na važnim pitanjima poput očuvanja dijaloga i pomirenja”, kazala je Kavalec, podsjećajući da je Misija OESS-a bila prisutna u BiH nakon okončanja rata kako bi se radilo na izgradnji mira i povjerenja te zato snažno podržavaju nastavak funkcioniranja državnih institucija.

Svaka akcija koja vodi onome što je suprotno od toga, zaključuje Kavalec, je neprihvatljiva i u suprotnosti je s dogovorima, uspjesima, kao i postignućima u posljednjih 25 godina.

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati informacije o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na državnu razinu. Zastupnici bi trebali razmatrati pet točaka od kojih se četiri odnose na informacije o prijenosu nadležnosti s RS na razinu BiH i to iz oblasti vojske, neizravnih poreza i pravosuđa, te informaciju o tome kako je došlo do toga da se te nadležnosti prenesu na razinu države.

Uz svaku od informacija predloženi su zaključci kojima će se, između ostalog, zadužiti entitetska vlada da u tim oblastima, najkasnije u roku od šest mjeseci, predloži vlastite zakone.

Peta točka dnevnog reda odnosi se na Deklaraciju o ustavnim principima u kojoj se, između ostalog, navodi da bi predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD) trebala pokrenuti aktivnosti na izmjeni ustava tog entiteta.

Potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić je kazao da je skupštinski kolegij odobrio zahtjev Dodika za uvodno obraćanje koje će trajati do sat vremena./Fena/HMS/

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Ja nerazumijem ove strance.
Meni je zao svih zrtava koje su pale kod nas. Kako da se Hrvati i Srbi sloze sa ovim zakonom kad su ljudi koji su pravili zlocine nad Hrvatima i Srbima sjede u vladi BiH i nizasto nisu jos odgovarali pa jesu li ti stranci sljepi ili su toliko glupi da nesvataju da se to nemoze prihvatiti dokle god sa i Bosnjacki zlocini ne osude.

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

Ma stoka.

Atila
Atila
8 mjeseci prije

Kome neprihvatljivo dušo draga? Vama koji ste sve to shebali tijekom 30 godina?

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Atila
8 mjeseci prije

I šta si se ti nadigla. Nisi bila ni rođena kad su izvorni deyton potpisali.

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Atila
8 mjeseci prije

Šef ti njemko naredio da nešto kažeš protiv toga?

Atila
Atila
8 mjeseci prije

Kolko nam samo fraza istrese i napriča. Godinama mi sve to slušamo, curo draga.

Šaćir soros
Šaćir soros
8 mjeseci prije

Eto taman se balije navikle na ludjacku košulju sasivenu od katoličkog svijeta i RUSIJE a DODO IDE dalje…CESTITAM DODO samo naprijed..šta ima AMERIKA sa zaštitom ovakve Podijeljene Bosne…

Šaćir soros
Šaćir soros
8 mjeseci prije

CESTITAM DODO DEJTONIJA je ludjacka košulja ..nemože SU u nju inkorporirati ova Americka zaštita genocidne TVOREVINE RS i UZP HRHFOSNA