Published On: Sub, lis 18th, 2014

KAUZLARICH: Putin želi da Republika Srpska postane neovisna država

Putinova posjeta Srbiji za nekadašnjeg veleposlanika SAD u BiH Richarda Kauzlaricha dio je većeg ruskog projekta promjena postojećeg političkog i ekonomskog uređenja Europe. Prema njemu, Putin želi ponovnu podjelu Europe na prozapadni i proruski blok, prenosi Avaz.

– Posmatrana tako, posjeta ima tri cilja. Prvi je osigurati završetak “Južnog toka”. Putin je Srbiju doveo u poziciju u kojoj ona treba birati između EU i Rusije kada je riječ o energetskim pitanjima. “Južni tok” politički je projekt kojim se nastoji dodatno potkopati Ukrajina, ali i težnje Europe da se energentima opskrbljuje iz više izvora.

Drugo, potkopati nastojanja Srbije da se približi i postane članica EU. Isto kao što Putin ne želi da Ukrajina bude bliže EU, to ne želi ni za Srbiju. Pogledajte rječnik koji je koristio u intervjuu koji je dao “Politici”. On, praktično, koristi iste riječi kojima opisuje skoro pa “mistične” veze s Ukrajinom, ali i Srbijom.

 

Putin nije zainteresiran ni da se zaokruži provođenje dejtonskog mirovnog procesa u BiH. Rusija istinski nikada nije podržala izrastanje postdejtonske BiH kao neovisne države koju čine dva entiteta. Njegove veze s Miloradom Dodikom signaliziraju njegovu podršku Dodikovim nastojanjima da RS postane neovisna. Dakle, za Putina je zapadni Balkan poligon na kojem može širiti ruski utjecaj na račun EU i SAD – smatra Kauzlarič.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare