Published On: Tue, May 14th, 2019

PROTESTI KATOLKINJA U NJEMAČKOJ: Traže veća prava u institucijama Crkve

Širom Savezne (federativne) Republike Njemačke, u preko stotinu gradova, žene katoličke vjeroispovijesti – članice katoličke crkve – su stupile u sedmodnevni štrajk protiv trenutnog stanja u institucijama katoličke crkve.

Pod nazivom štrajka “MARIA 2.0” i parolama ovog štrajka kao npr.: “nema crkve bez žena”, žene štrajkuju za emancipaciju žena u okviru crkvenih institucija (biranje žena na oficijelne položaje itd.).

Sedam dana ove žene-katolkinje (između ostalog) odbijaju ići na  mise, odbijaju obavljati volonterske poslove i demonstriraju na javnim mjestima (uglavnom ispred crkava, čiji su članovi), kao što je slučaj na ovoj slici – ispred svjetski poznate katedrale u Kölnu – spomeniku UNESCO-a.

Žene ovim žele demonstrirati, u kojem ogromnom opsegu svakodnevni rad crkve počiva na: radu, trudu i angažmanu žena, dok – u isto vrijeme – žene nisu zastupljene na vodećim pozicijama katoličke crkve, koje su rezervirane samo za muškarce.

Čudi me, da se o ovom jedinstvenom događaju – prvom štrajku žena, protiv vlastite crkve – s ciljem ostvarivanja jednakopravnosti žena sa muškarcima – u medijima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije itd. za sada šuti.

Sergio Šotrić l FB