Published On: Sat, Sep 5th, 2015

'KATOLIČKOJ CRKVI PRIJETI RASKOL KAO I U LUTHEROVO DOBA' Ozbiljno upozorenje vrlo utjecajnog kardinala Müllera

'KATOLIČKOJ CRKVI PRIJETI RASKOL KAO I U LUTHEROVO DOBA' Ozbiljno upozorenje vrlo utjecajnog kardinala MülleraKatoličkoj crkvi prijeti rascjep kao i 1517., ali sada na pitanjima braka i spolnosti – upozorio je kardinalGerhard Ludwig Müller, prefekt utjecajne vatikanske kurijalne Kongregacije za nauk vjere.

Govoreći u Regensburgu o tematici skoroga redovitog zasjedanja Biskupske sinode posvećenoga obitelji, kardinal Müller je bio osobito kritičan prema biskupima svoje matične države Njemačke, kritizirajući ih što pokušavaju preuzeti vodeću ulogu u etičkom određenju obitelji i braka, dok njihova gledišta u Njemačkoj izazivaju masovno istupanje iz Katoličke crkve.
„Ne smijemo se zavarati kad je posrijedi sakramentalna narav ženidbe, njezina nerazrješivost, njezina otvorenost djeci, te temeljna komplementarnost dvaju spolova. Pastoralna pomoć mora imati u vidu vječno spasenje. Ne treba Objavu prilagoditi svijetu, nego zadobiti svijet za Boga“, zaključio je kardinal.
Osobito je ogorčen što one „koji su vjerni crkvenom nauku ocrnjuju“ da se protive Papi, kao da Papa i svi biskupi koji su u zajedništvu s njime „nisu svjedoci objavljene Istine“.
Müller smatra da je moguće da se u toj dvojbi Crkva raskoli kao i 1517, dakle u doba kada je o. Martin Luther svojim tezama započeo reformu, dovršenu izdvajanjem protestanata iz Katoličke crkve.
Usput, Sveta Stolica je prošli mjesec iznijela pozitivan sud o odluci rimskoga općinskog vijeća da se jednom trgu u Rimu ovaj mjesec dâ ime Martina Luthera.