Published On: Pet, stu 15th, 2019

Katalonski zagovornici nezavisnosti blokirali ulice u Barceloni

Katalonski zagovornici nezavisnosti u četvrtak navečer su blokirali nekoliko prometnih ulica u Barceloni, postavljajući barikade i paleći kontejnere u znak prosvjeda protiv osuđujućih presuda dužnosnicima koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum, izvijestila je gradska policija.

Bila je ovo treća noć zaredom da organizacija Odbori za obranu Republike (CDR) blokira ulice glavnog grada Katalonije u večernjim satima. Ulicu Diagonal koja prolazi Barcelonom bilo je blokiralo oko 500 prosvjednika, prenijela je Hina.

Četiri osobe su privedene, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

CDR je u srijedu objavio priopćenje u kojem je naveo: „Dok ima zatvorenika, a nema slobode udruživanja i izražavanja, te dok ne možemo provesti svoje pravo na samoodređenje, bit će kaos. Nezavisnost ili barbarstvo“.

Prije mjesec dana je sudac Vrhovnog suda izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika koji su organizirali referendum unatoč zabrani Ustavnog suda, a onda proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolska vlada ranije je poručila kako ustav ne dopušta referendum u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku države./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare