KATALONIJA: Tisuće studenata na ulicama, gradonačelnica Barcelone poziva EK da posreduje

Tri dana uoči najavljenog referenduma o nezavisnosti Katalonije tisuće studenata i učenika izašle su na ulice Barcelone prosvjedujući protiv zabrane iz Madrid.

Studenti diljem Katalonije jutros su, umjesto na predavanja, krenuli u blokadu glavnih prometnica na izlazu iz Barcelone pa je promet bio zaustavljen na oko pola sata. Studentskom štrajku, koji će se nastaviti sutra, pridružili su se i srednjoškolci noseći katalonske zastave i transparente glasat ćemo.

Njihovo nezadovoljstvo usmjereno je prema vladi i sudovima u Madridu koji su zabranili održavanje nedjeljenog referenduma dok policija nastavlja sa zapljenom promotivnog materijala i potragom za biračkim kutijama.

Pod parolom napustimo učionice, branimo referendum mladi zagovornici odcjepljenja od Španjolske počeli su okupljanja jučer, a prilikom jednog takvog skupa pridružio im se i potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, čelnik stranke Republikanska ljevica Katalonije. Ova zemlja je u vašim rukama i treba vas, sigurno ju nećete razočarati, rekao je Junqueras na okupljanju gdje je istaknut i transparent “Neka ne zabrane demokraciju”.

Nakon što je katalonska vlada pozvala 947 gradskih vijećnica da ustupe prostorije, od čega je to prihvatilo njih više od 700, očekuje se kako će u njima biti postavljeni stolovi i biračke kutije.

Policija bi mogla blokirati prilaze školama i držati ih zatvorenima. Državno odvjetništvo je upozorilo ravnatelje obrazovnih institucija da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti u održavanju nezakonitog referenduma. To je nedjelja, a onda nema nastave. Škole su tada zatvorene i zato one ne mogu biti izborna mjesta. Policija treba ispuniti svoju zadaću, rekao je Íigo Méndez de Vigo, glasnogovornik španjolske vlade desnog centra i ministar obrazovanja, kulture i sporta.

Gradonačelnica glavnog katalonskog grada Barcelone, Ada Colau, zatražila je posredovanje Europske komisije u sukobu između Barcelone i Madrida. Premda je izvršno tijelo Europske unije još ranije reklo kako je to unutarnje pitanje Španjolske, Colau je poslala pismo u kojem traži podršku gradonačelnika 27 glavnih gradova EU-a.

Istaknula je kako su srušene internetske stranice regionalne vlade i civilnih organizacija, da se ispituju i ugnjetavaju direktori škola te da je došlo do masovnog premještanja policije u cilju suzbijanja referenduma.

Prema ustavu na snazi od 1978., kada je u Španjolsku uvedena demokracija a Katalonija postala jedna od 17 autonomnih pokrajina, ovakvi referendumi se mogu održavati jedino na razini čitave Španjolske čime se brani njena cjelovitost. Zagovornici samostalnosti tvrde pak da volja naroda mora biti iznad svega.