KATALONIJA: Policija u potrazi za referendumskim listićima

Španjolska policija posljednjih je dana pretražila više tiskara i prostora zbog glasačkih listića, kutija i promotivnih letaka za referendum o neovisnosti u pokrajini Kataloniji, koji je zabranio španjolski Ustavni sud. Španjolska središnja vlada tako nastoji spriječiti održavanje referenduma 1. listopada, koji regionalna vlada Katalonije planira provesti bez obzira na presudu suda.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont, suočen sa sudskim postupkom zbog organiziranja izjašnjavanja stanovnika, rekao je da ima više od 6000 glasačkih kutija i da se one nalaze na tajnome mjestu. Do najavljenoga glasovanja ostala su dva tjedna, a državno odvjetništvo pozvalo je katalonsku policiju da spriječi promicanje referenduma, uključujući zapljenu materijala.

Toni Castejón, glavni tajnik sindikata katalonske policije, rekao je da je to poput traženja igle u plastu sijena. “Trenutačno ne znamo ništa”, odgovorio je vezano za postojanje glasačkih listića i kutija. Glasnogovornik katalonske vlade odbio je reći gdje se nalaze kutije i kako ih namjeravaju distribuirati na biračka mjesta 1. listopada.

U petak je španjolska policija zaplijenila 100.000 promidžbenih plakata tijekom pretrage prostora u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španjolske, priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova, ne navodeći točno mjesto zapljene.

“Rođen si sposoban za odlučivanje. Hoćeš li odustati od toga?”, pisalo je na njima, izvijestile su novine El Periódico de Catalunya. Prikazana je ruka kako ubacuje listić u kutiju uz tekst “1. listopada referendum za samoodređenje Katalonije”. Sud je, pak, obavijestio nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitirati reklame kojima zagovornici neovisnosti pozivaju na izlazak na referendum.

Katalonska policija, simbol demokracije i autonomije pokrajine, sada je uključena u potragu pa neki to smatraju provokacijom. Madrid ima sudske ovlasti preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom ili može poslati policiju kako bi zaustavila glasovanje, no bilo koja od tih mjera narušila bi model decentraliziranog upravljanja u Španjolskoj, podijeljenoj na 17 autonomnih pokrajina od kojih je Katalonija jedna.

Prema španjolskom ustavu, koji je na snazi od 1978. kada je u zemlji uvedena demokracija, ovakvi referendumi dopušteni su jedino na razini cijele Španjolske, ali ne i regija. Ustav time brani cjelovitost Španjolske. Zagovornici neovisnosti imaju većinu zastupničkih mjesta u katalonskom parlamentu te su izglasovali zakon o referendumu. Njega je španjolski Ustavni sud proglasio nevaljanim. Španjolska vlada desnog centra poručila je iz Madrida da se on neće održati./HMS/

more recommended stories