Published On: Uto, lis 14th, 2014

Katalonija otkazala referendum o nezavisnosti

Vlada Katalonije odlučila je otkazati sporni referendumn o neovisnosti zakazan za 9. studeni.

Ovo je, nakon sastanka katalonske vlade s predstavnicima proreferendumskih stranaka, u ponedjeljak uvečer saopćio je Joan Herrera iz stranke Inicijativa za Kataloniju, prenosi AFP.

Katalonska nacionalistička vlada, pod rukovodstvom Artura Masa, u utorak će objaviti alternativni prijedlog u vezi s referendumom, napomenuo je Herrera.

Španska konzervativna vlada je zauzela stanovište da bi referendum u Kataloniji bio neustavan, a Ustavni sud te zemlje je naložio odlaganje referenduma dok on ne provjeri njegovu ustavnost, što bi moglo potrajati godinama.

Vlada Katalonije je prethodno nagovještavala da neće mijenjati svoje referendumske planove unatoč takvoj odluci Ustavnog suda, ali je do jučer već propustila neke korake neophodne da bi se on održao, kao što je objavljivanje glasačkih mjesta ili lista glasača.

Istraživanje javnog mnijenja od 5. listopada ukazalo je kako je samo 23 posto Katalonaca podržavalo ideju da se referendum održi kada je planirano bez obzira na sve, dok je 45 posto bilo za poštivanje odluke Ustavnog suda.

Katalonija, koja u španjolskoj privredi ima udio od oko petine, kao i veći dio zemlje teško je pogđena posljednjim godinama recesije, koje su doprinijele “podgrijavanju” strasti nacionalista, prenosi Blic.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare