Published On: Čet, sij 24th, 2013

Katalonija je od danas suveren entitet!

Katalonci nemaju daidže, nemaju Budimira, nemaju Jurišića, nemaju HSP, nemaju NSRZB, nemaju madridski list usred Barcelone,  nemaju Miru Rašića, zato od danas imaju Kataloniju, budući  da imaju svijest o sebi kao  političkoj naciji, ne plemenu.
Katalonci znaju što im je  primarno. Svi njihovi unutarnji sukobi ne smiju i ne mogu otupiti borbu za viši cilj. Katalonci kad ih se delegira u Madrid ne izdaju i ne promjene priču.
I lijeva i desna Katalonija je za Kataloniju, i katalonske skinjare, metalci, glazbenici, umjetnici, pederi i lezbe su za Kataloniju. Zato Katalonije ima. I bit će je. I zato nas još uvijek nema. I pitanje je kad će nas biti. Jer oni koje odgovorne političke nacije šalju na odlagalište društvene zbilje, u našem plemenu jako dobro žive na račun  nacionalne besvijesti i obamrlosti našeg plemena. Koje nikako da odraste.
“Katalonija  je od danas suveren entitet”, odlučio je tako dvotrećinskom većinom katalonski parlament. Riječ je o deklaraciji o proglašenju “demokratskog suvereniteta naroda Katalonije kao političkog i zakonskog entiteta”.  Deklaracija jest simbolička, ali je ujedno i jedan od koraka koji vodi prema pravu građana da odluče o formiranju neovisne države odnosno korak do referenduma.
Sada je pitanje kako će i na ovu simboliku reagirati službeni Madrid koji je nekoliko puta do sada objavio kako će blokirati svaki korak u pravcu neovisnosti Katalonije.
Podsjećamo da su Katalonci na parlamentarnim izborima 25. studenoga prošle godine izabrali zastupnike za parlament tog autonomnog područja u sastavu Španjolske, a najviše su glasova dobile dvije separatističke stranke.
Izbori su pokazali da većina Katalonaca snažno podupire stranke koje se zalažu za potpunu autonomiju toga područja, prije svega zbog financijskih problema. Naime, Katalonija Madridu godišnje plaća oko 16 milijardi eura poreza više nego što dobije natrag od središnje vlasti, zbog posebnih rezova i mjera štednje zbog kojih se jedno od najbogatijih španjolskih područja na kraju također našlo u dugu od oko 49 milijardi eura.