Published On: Pet, sij 11th, 2013

KATALONIJA I BASKIJA ODBACILE GOVOR PEDRA MORENESA Španjolski ministar odbrane: Vojska je spremna i mirna

Katalonija i Baskija, dvije španjolske regije sa snažnim pokretima za nezavisnost, odbacile su danas govor španjolskog ministra obrane u kojem je rekao da je vojska spremna i mirna pred “apsurdnim provokacijama”.
Ministar obrane Pedro Morenes izrekao je ovaj komentar na jučerašnjoj godišnjoj vojnoj paradi i izazvao reagiranja političara iz Katalonije, čiji se čelnici zalažu za referendum o otcjepljenju, kao i iz Baskije.
“Vojska je spremna. Ona je mirna, moral je visok i armija neće reagirati na apsurdne provokacije”, rekao je Morenes, ali nije izravno spomenuo nijedan region.
Poslije smrti diktatora Francisca Franca 1975. godine, Španjolska je podijeljena na 17 autonomnih regiona ovlastima u području obrazovanja i proračuna, kao i sa pravom na korištenje lokalnih jezika, što nije bilo dozvoljeno pod Frankom.
Španska ekonomska kriza pojačala je regionalne tenzije, naročito u Kataloniji, gdje su mnogu građani uvjereni da bi im bilo bolje ako bi region postao neovisna država.
Predsjednik katalonskog parlamenta Nurija de Gispert rekao je da su ministri komentari “definitivna provokacija” i reagiranje na “proces započet u Kataloniji”, prenio je Reuters.
“Ne treba brinuti zbog armije. Ima nešto malo provokacija, ali skoro nijedna ne dolazi iz Katalonije”, rekao je De Gispert katalonskoj televiziji.
Četiri katalonska člana Europskog parlamenta u listopadu su poslala pismo povjereniku EU za pravdu Vivian Reding i ukazali joj na “duboku zabrinutost povodom serije prijetnji uporabom vojne sile protiv katalonskog naroda”.
Katalonski lider Artur Mas nije osvojio apsolutnu većinu kojoj se nadao na izborima u, ali su dvije najveće regionalne stranke prošlog mjeseca potpisale sporazum o održavanju referenduma o secesiji od Španjolske 2014. godine.
Glasnogovornik baskijske administracije izjavio je da komentari španjolskog ministra obrane “nisu na mjestu”.
“Čini mi se da je to bilo nepotrebno. Ne znam je li želio da zvuči provokativno, ali te riječi nisu bile na mjestu”, rekao je glasnogovornik Josu Erkoreka.
Baskijska separatistička skupina ETA ubila je više od 800 ljudi u posljednje četiri decenije, tijekom borbe za neovisnost. Grupa je 2011. godine proglasila kraj oružane borbe, ali nije potpuno obustavila svoje operacije, niti predala oružje.
Na izborima u listopadu, baskijska secesionistička stranka Bildu osvojila je drugo mjesto, iza nacionalističke PNV.
Stranka Batasuna, koju su španjolske vlasti smatrale političkim krilom ETA-e, priopćila je prošlog tjedna da će biti raspuštena da bi baskijski separatisti mogli djelovati u okviru političkog sustava.