Published On: Čet, sij 9th, 2014

BARROSO: Katalonija će ostati izvan EU ukoliko proglasi neovisnost od Španjolske

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je danas da će pokrajina Katalonija, ukoliko se otcijepi od Španjolske, ostati izvan Europske unije (EU).

Njegova izjava odgovor je na pismo katalonskog predsjednikaArtura Masa, koje je poslano na adrese lidera 28 zemalja članica EU.

Mas u pismu pojašnjava posljednji razvoj događaja u zemlji, te brani pravo Katalonije održati referendum o neovisnosti 9. studenog 2014. godine.

Katalonija će ostati izvan EU ukoliko proglasi nezavisnost od ŠpanijeTo je novi korak Katalonije da internacionalizira politički proces započet u ovoj zemlji, kojim želi involvira i lidere zemalja članica Europske unije.

Obraćajući se novinarima na ovu temu, glasnogovornik EK Olivier Bailly kazao je da je Barroso odgovorio na pismo katalonskog lidera, istakavši kako Komisija ne može imati stav o toj temi, jer se radi o unutarnjem pitanju Španjolske.

Predsjednik EK Barroso kazao je kako je razmatrana opcija da Katalonija ostane izvan EU u slučaju da proglasi nezavisnost od Španjolske.

(AA / MOJportal)