Published On: Sri, sij 29th, 2014

Katalonci se ogradili od Dodikovih istupa i politike

Organizacija koja se zalaže za nezavisnost Katalonije, Katalonska narodna skupština ogradila se od izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima je poredio Škotsku i Kataloniju sa RS-om.

priopćenju ove organizacije stoji:

Pročitali smo razmišljanja Milorada Dodika iz dnevnih novina Avaz od 8. novembra, u kojim govori kako su Škotska i Katalonija primjeri kako raditi na procesu nezavisnosti, koje, prema Dodiku, Republika Srpska treba da prati.

Iz Katalonske narodne skupštine, glavnog građanskog pokreta koji promovira nezavisnost Katalonije, i nezavisna je od bilo koje političke partije, koja objedinjava osobe različitih mišeljenja, želimo da se ogradimo od pomenutog stava.

Katalonija želi da gradi nezavisnu državu za sve njene građane, gdje će živijeti svi ljudi bez obzira na njihovo porijeklo i nacionalnost, u stalnom dijalogu različitih političkih opcija.  S tim u vezi, naš projekt je baziran na toleranciji i poštivanju prava manjina i europskoj integraciji.

Zbog navedenih razloga, smatramo da Katalonija nije primjer, niti će ikada biti, za političke projekte Dodika i njegove partije, koji rade dijametralno suprotno idejama i vrijednostima naše zemlje.

Radiosarajevo.ba