Published On: Čet, lis 19th, 2017

KATALONCI PRED ULTIMATUMOM: Ako ne odustanu od neovisnosti, prijeti im ukidanje autonomije

Katalonski čelnik Carles Puigdemont suočen je s istekom drugog ultimatuma da odustane od neovisnosti te španjolske pokrajine, nakon što je vlada u Madridu najavila da će, ako to ne učini do 10 sati, ukinuti autonomiju Katalonije.

Ustrajanje na neovisnosti

Poslije referenduma 1. listopada Puigdemont je potpisao deklaraciju nezavisnosti ali ju je odmah suspendirao i pozvao na dijalog, podsjeća Hina.

Mediji prenose da će ustrajati na neovisnosti ako Madrid preuzme kontrolu nad Katalonijom. Strahuje se da bi to moglo dovesti do nereda u pokrajini.

Članak 155. španjolskog ustava iz 1978., kojim je uvedena demokracija nakon smrti diktatora generala Franca tri godine ranije, omogućuje Madridu da u krizi uvede izravnu vlast, no on dosad nikada nije aktiviran.

Jednak odgovor

Politički čelnici u Madridu i Barceloni u napetoj su pat poziciji od referenduma na kojem je većina izašlih birača glasala za neovisnost, ali ga središnja vlada smatra nezakonitim.

Glasnogovornik katalonske vlade u utorak je poručio da će odgovor Puigdemonta biti jednak kao i u ponedjeljak – niti “Da” niti “Ne” nego će predložiti razdoblje od dva mjeseca za pregovore o nezavisnosti.

Madrid to ne prihvaća kao odgovor i upozorava na primjenu članka ustava koji komentatori nazivaju “putom u nepoznato” jer od 1978. nikada nije primijenjen protiv neke od 17 autonomnih pokrajina./HMS/•

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x