Published On: Pon, stu 26th, 2012

KATALONCI NE PRESTAJU SA ANTIBOSANSKIM DJELOVANJEM: Očekuje se pobjeda zagovornika neovisnosti

Otvorena su biračka mjesta za prijevremene regionalne izbore u Kataloniji. Očekuje se pobjeda zagovornika neovisnosti što bi toj bogatoj, no financijskim teškoćama opterećenoj španjolskoj pokrajini trebalo ostaviti više novca u proračunu nego što ih sada uplaćuje središnjoj vladi u Madridu koja se oštro protivi odcjepljenju.

Ankete predviđaju da će na izborima za regionalni parlament u Barceloni ponovno pobijediti katalonski predsjednik Artur Mas, 56-godišnji ekonomist. Nadam se da ću biti posljednji predsjednik Katalonije koju španjolska država pokušava uništiti prljavom kampanjom, rekao je na predizbornom skupu Mas, čelnik konzervativne stranke CiU (Konvergencija i unija) i najavio da idući predsjednik neće ovisiti o španjolskoj državi.

Njegov CiU trebao bi osvojiti 62 od 135 mjesta u pokrajinskom parlamentu i s drugim strankama koje su za neovisnost stvoriti dvotrećinsku većinu.

Prijetnja odcjepljenjem sjeveroistočne pokrajine od 7,5 milijuna stanovnika, s gospodarstvom veličine cijelog Portugala, golem je problem za španjolskog premijeraMariana Rajoya koji je u utorak napunio godinu dana svoje vlade. U toj se godini borio održati zemlju u eurozoni i ne zatražiti međunarodni zajam.

Katalonce je Rajoy razljutio kada je odbio ove godine pregovarati o novom sustavu poreza kojim bi Kataloniji zadržala više novca. Na Nacionalni dan Katalonije, 11. rujna, stotine tisuća ljudi potaknule su Masa da odustane od zahtjeva za širom autonomijom kroz pregovore i krene prema samostalnosti. Obećao je raspisati referendum o samostalnosti Katalonije u roku od četiri godine.

Kao i susjedna Baskija, Katalonija ima vlastiti jezik i smatra se različitom od ostatka Španjolske u čijem ukupnom BDP-u sudjeluje s petinom. No s produbljenjem recesije u Španjolskoj, s nezaposlenošću od 25 posto i drastičnom štednjom, u Kataloniji je jačala težnja za samostalnom državom.

Prema sadašnjem sustavu Katalonija uplaćuje Madridu 16 milijarda eura više poreza nego što prima natrag.

Prema anketama između 46 i 57 posto birača želi neovisnost i očekuje da će Madrid morati poštovati njihovu odluku o samoodređenju. No Madrid upozorava da katalonski put u neovisnost ne vodi nikamo i da bi u tom slučaju Barcelona morala aplicirati za prijem u Europsku uniju. Ekonomisti tvrde da će brzo razvod od Madrida donijeti golemu ekonomsku štetu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare