Published On: Thu, Sep 12th, 2013

Katalonci napravili ljudski lanac od 400 kilometara

Stotine tisuća Katalonaca su držeći se za ruke u 400 kilometara dugom ljudskom lancu preko cijele regije zatražile od španjolske vlade da im dopusti glasovanje o odcjepljenju i stvaranju neovisne Katalonije.

Masovni prosvjed održan je na katalonski nacionalni dan, Diadu, kojime Katalonci obilježavaju godišnjicu pada Barcelone u ruke španjolskog kralja Filipa V. 1714. nakon 14-mjesečne opsade u ratu za nasljedstvo španjolske krune koji se vodio od 1701. do 1714. godine. Prosvjednici su u ljudskom lancu na koji je pozvao katalonski parlament tražili održavanje referenduma 2014. godine.

Prema posljednjem istraživanju javnog mišljenja 52 posto Katalonaca želi neovisnost od Španjolske, a 80,5 je za održavanje refrenduma o suverenitetu. Istraživanje je također pokazalo da bi 24 posto Katalonaca glasovalo protiv odcjepljenja a 59,7 posto za, čak i ako bi bio proglašen neustavnim, izvijestila je agencija ANSA.

Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy i predsjednik Katalonije Artur Mas naznačili su da su spremni za razgovore kojime bi se okončalo godinu dana dugo sporenje oko većih ovlasti regije u poreznoj politici, no 47,4 posto Katalonaca glasovalo bi za odcjepljenje i ako Španjolska i Katalonija postignu dogovor o oporezivanju sličan nizozemskom ili ako Španjolska pristane poboljšati financiranje regija.