Published On: Čet, lis 17th, 2019

Katalonci kao cilj imaju neovisnost do kraja 2021. godine

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u četvrtak kako je njegov cilj postizanje nezavisnosti Katalonije od Španjolske do kraja 2021.godine, slože li se o tome stranke za nezavisnost koje u regionalnom parlamentu imaju većinu mjesta.

Torra je u četvrtak održao govor u parlamentu u Barceloni kao odgovor na osuđujuće presude katalonskim dužnosnicima kojima je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Dužnosnici su osuđeni za poticanje stanovništva na ustanak te nezakonito korištenje javnog novca kada su u listopadu 2017. organizirali referendum o neovisnosti unatoč zabrani Ustavnog suda.

Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, no ona nije zaživjela na terenu.

Torra je poručio kako do proljeća želi prijedlog o uspostavi “katalonske republike” dodavši da je potrebno organizirati novi referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika.

Aktualna vlada kojom predsjeda Torra ima mandat do prosinca 2021. godine.

Zalažem se da se do kraja ovog mandata ponovno izvrši pravo na samoodređenje. Ponovo će se ostvariti svako zabranjeno pravo. Ako nas zbog postavljanja glasačkih kutija osude na 100 godina, mi ćemo ih opet postaviti, izjavio je Torra i pozvao na sporazum sve stranke i društvene skupine koje podržavaju samostalnost.

Od ponedjeljka traju masovni i nasilni prosvjedi zbog osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u srijedu kako zasad neće posezati za izvanrednim mjerama koje bi uključile direktno i privremeno preuzimanje upravljanja nad Katalonijom u cilju smirivanja situacije. Pozvao je Torru na “odlučno” osuđivanje nasilja u kojem je tijekom tri dana bilo ozlijeđeno više od 250 osoba.

Neka ne inzistiraju i neka nam prestanu davati lekcije oko nasilja jer smo ga uvijek odbijali. No ovdje u parlamentu ima političkih grupa koje nisu osudile nasilje (policije nad biračima) 1. listopada 2017. godine, rekao je Torra misleći na stranke koje podržavaju jedinstvo Španjolske u Kataloniji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare