Published On: Tue, Apr 17th, 2012

KASUMOVIĆ: Lagumdžija se prodao Dodiku za mjesto ministra

fuad kasumovic_fffSARAJEVO – Građani BiH moraju znati da smo morali ‘platiti’ za mjesto ministra vanjskih poslova, a cijena je zaustavljanje daljeg razvoja države BiH i jačanja entiteta, rekao je Fuad Kasumović, zamjenik ministra financija i trezora BiH optuživši SDP za trgovinu s predsjednikom SNSD-a i Republike Srpske.

No iz SDP-a kažu kako je ”notorna laž da postoji bilo kakva zavjera protiv države Bosne i Hercegovine i njezinih institucija, posebno ona u koju bi bila uključen SDP.

SDP u priopćenju odbacuje Kasumovićeve tvrdnje da postoji dogovor SDP-a s liderom bilo koje političke stranke ali i poručuje da SDA uvijek može napustiti platformašku koaliciju.

– Notorna je neistina da je proračun u proteklim godinama usvajan na vrijeme i to je svima jasno osim gospodinu Kasumoviću, koji se iz dana u dan neuspjelo pokušava nametnuti kao faktor pa čak i pisati bezobrazna i primitivna priopćenja, navode iz SDP-a te naglašavaju da, ukoliko postoji toliko principijelno neslaganje SDA s ostatkom parlamentare većine, ”uvijek mogu istu napustiti i bar jednom u proteklih 20 godina djelovati iz opozicije”.

Naime, Fuad Kasumović, zamjenik državnog ministra financija i trezora u priopćenju za javnost reagirao je na istupe ministra transporta i komunikacija BiH, Damira Hadžića, koji je ocijenio nesuvislim tvrdnje SDA da je proračunski okvir od oko 950 milijuna KM korak unazad za državu.

Podsjećamo, ministar prometa i komunikacija BiH, Damir Hadžić, rekao je kako će zbog proračuna BiH doći do promjena u Vijeću ministara i da će netko morati otići iz vlasti. Pri tome je vjerojatno mislio na SDA s kojim SDP čini se želi raskinuti sve odnose, a u igru uvlače Stranku za bolju budućnost BiH i Fahrudina Radončića.

Hadžić je rekao kako je postojeće fiskalno stanje za našu zemlju neodrživo, a tvrdnje SDA da je proračunski okvir od oko 950 milijuna KM “korak unazad za državu” smatra nesuvislim.

– Ne vidim da je ugrožena bilo koja institucija BiH, kako to ocjenjuje SDA. U odnosu na prošlu godinu, povećanje je za 50 milijuna i kako to, onda, može biti loše za državu, pogotovo što smo u vremenu velike krize i recesije, rekao je Hadžić i dodao kako ”SDA vraća stvari na početak time što želi ponovo razmatranje fiskalnog okvira koji je već utvrđen”.

Kasumović je pak poručio kako je ova Hadžićeva tvrdnja odraz elementarnog poznavanja proračunske tematike te, više od svega, „naivnog nasjedanja SDP-a na Špirićeva i Dodikova muljanja“.

Ne treba podsjećati javnost kako je tijekom maratonskih pregovora ‘šestorke’ o uspostavi vlasti na državnoj razini Milorad Dodik jasno i glasno govorio kako Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripada Republici Srpskoj i Srbinu. No, u posljednjoj rundi pregovora, Dodik je ”šaptom pao” i ministarstvo prepustio Zlatku Lagumdžiji.

bitno.ba | R. I.