Published On: Pet, stu 24th, 2017

KASNO MARKO: Baltičke zemlje 2018. šalju elitne snage za borbu protiv ISIL-a u Iraku

Baltičke zemlje pregovaraju o pridruživanju borbi protiv terorista “Islamske države”, izjavio je general Jonas Vytautas Žukas, zapovjednik oružanih snaga Litve.

Prema njegovim riječima, Litva se trenutno priprema za slanje snaga za obavljanje posebnih operacija u Irak. Prvi kontingent bi trebao otići početkom 2018., prenosi ERR.

General Žukas je dodao da su Litva, Latvija i Estonija odustale od izvornih planova za stvaranje zajedničke skupine za posebne operacije i sada razmatraju druge vrste suradnje. Istovremeno je rekao kako će “na jedan ili drugi način ovo biti zajednička postrojba”.

Ministar obrane Litve, Raimundas Karoblis, izjavio je da bi Litva i Latvija trebale stvoriti zajedničku jedinicu snaga za specijalne operacije, a Estonija bi trebala osigurati druge kapacitete.

Podsjetimo da je ISIL, koji je u više navrata promijenio ime, razvijao se i osvajao teritorije, formiran 2006. pod nazivom “Islamska država Iraka”. Kasnije je teroristička organizacija preimenovana je u “Islamsku državu Iraka i Levanta”, odnosno Sirije, a od ljeta 2014. proglašava kalifat i tvrdeći da stvara svjetski “kalifat” i sebe zove “Islamskom državom”.

Za uništenje ove terorističke tvorevine su jedino zaslužni Sirija, Hezbollah, Iran, Rusija, Irak i šiitske milicije u Iraku, koji su u stvarnim borbama terorističku “Islamske državu” sveli na jedva 5% pustinjskog teritorija u odnosu na područja koje je kalifat kontrolirao u ljeto 2014.

Uključivanje nekakvih “specijalnih postrojbi” baltičkih država početkom 2018. u borbu protiv “Islamske države”, i to u Iraku, zaista nije vrijedno komentara.