Published On: Sun, Aug 23rd, 2015

Karte takozvane Islamske države koje ovaj 19-ogodišnjak crta u svojoj sobi prenose vodeći svjetski mediji

12JEDAN od najistaknutijih kartografa Islamske države je 19-godišnji Nizozemac Thomas van Linge, koji nikad nije bio u Siriji, Iraku ili Libiji, a arapski je učio na YouTubeu. Njegove karte okupiranih područja koriste CNN, Huffington Post, New York Times i drugi svjetski mediji. Od siječnja prošle godine, kad je objavio prvi post na svom profilu na Twitteru, počelo ga je pratiti više od 14.000 ljudi diljem svijeta.
Prije nekoliko godina gledao je na CNN-u emisiju o Arapskom proljeću u Egiptu, a kao temu svog seminarskog rada u školi izabrao je građanski rat u Siriji. Potražio je kartu te zemlje na internetu, a potom je u svojoj sobi u Amsterdamu počeo ucrtavati pobunjeničke skupine u različitim bojama.
Der Spiegel piše da je uskoro stupio u kontakt s aktivistima koji su mu počeli slati informacije. Danas ima više od 1000 izvora, Skypeom komunicira s vojnicima na bojišnici te se redovito čuje s aktivistima i drugim kartografima.
“Moja majka je psihologinja, a otac je ekonomist. Odgajan sam da razmišljam kritički i da svijet promatram kao mjesto puno obećanja. Žao mi je što drugi nemaju slobodan um kao ja”, rekao je.
13
Osim Islamske države, van Linge prati i kretanja separatista na istoku Ukrajine.
Smatra da svatko treba raditi ono što ga zanima i ne bojati se neuspjeha, a nakon završetka srednje škole počeo je razmišljati o konkretnijoj pomoći nemirima zahvaćenim područjima. Razmišlja o odlasku na teren, najvjerojatnije u Irak jer, iako misli da su njegove karte pomagale, od nje koristi nemaju unesrećeni.
index.hr