Published On: Mon, Oct 2nd, 2017

Karta BiH prikazana bez Republike Srpske

U lisabonskom Parku nacija predstavljene su zastave i osnovne informacije o međunarodno priznatim državama. Ispod zastave BiH nalazi se informativni pano na kojem su istaknute granice naše države, ali bez teritorije bh. entiteta RS, piše Avaz.

Bošnjačka politika

U ovom primjeru sažeta je sva nemoć i nakaradnost bošnjačke vanjske politike, na čelu s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem. Dokazuje to i ovaj primjer: da se BiH, 25 godina nakon međunarodnog priznanja u suverenim granicama, pogrešno prikazuje, i to u glavnom gradu članice EU!

Naša zemlja nema diplomatsko predstavništvo u Portugalu, već je za to zadužena Veleposlanstvo BiH u Nizozemskoj, s veleposlanicom Mirsadom Čolaković na čelu

Revizija presude

Ona je postala poznata javnosti po aferi svog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića, koji je prevario bh. građane u sarajevskoj Vijećnici obećavajući pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid iako je znao da to nije moguće.

Tada je Čolaković, po naređenju stranačkog šefa, prvo odbila predati pismo šef. bh. diplomacije Igora Crnatka predati Međunarodnom sudu pravde, a zatim, mimo striktnih instrukcija tada predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića, otvorila pismo koje mu je taj sud poslao u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude.

Upućeni u diplomatske odnose u BiH tvrde da je Čolaković cijelu svoju dosadašnju diplomatsku karijeru izgradila isključivo zahvaljujući bliskim vezama s obitelji Izetbegović i vrhom SDA.

Veleposlanstvo nije upoznato

Na zvanični e-mail našeg veleposlanstva u Holandiji uputili smo i službeni dopis u vezi sa zastavom, na što su nam odgovorili da o tome uopće nisu ni informirani. A veleposlanica Čolaković nije odgovarala na naše poruke.

– Promptno ćemo reagirati prema relevantnim institucijama Portugala – navodi se u odgovoru iz Veleposlanstva BiH.

Popularno turističko mjesto

Park nacija je popularno turističko mjesto u Lisabonu. Osim „Reda zastava“, ima i paviljon znanja, moderni muzej nauke i tehnologije, žičaru koja prevozi posjetioce s jednog kraja parka na drugi. Također, tu su i Atlantski paviljon i najviša zgrada u Portugalu „Vasco da Gama Tower“. .