Karić odgovara na optužbe: Komšić je dezinformiran

Na konstataciju kako se u javnosti mogu čuti i kritike u vezi s izrabljivanjem domaćih izvođača pa i optužbe za nezakonit rad koje dolaze od ozbiljnih državnih instanci – poput člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je u nedavnom intervjuu za FaceTV upravo rad “Autocesta” stavio pod upitnik – Ensad Karić, direktor JP “Autoceste FBiH” odgovara:
– Pozivam člana Predsjedništa BiH Željka Komšića i sve ostale koji žele, da zajedno s Upravom JP “Autoceste” posjete bilo koje gradilište i sami se uvjere u ono što radimo.
Tako će na samom gradilištu moći provjeriti na koji se način reguliraju odnosi i cijene između glavnih izvođača i podugovarača. Svi su izvođači na našim gradilištima izabrani po maksimalno konkurentskim uvjetima, jer su tenderi provedeni po međunarodnim procedurama na kojima su sudjelovale desetine internacionalnih i domaćih kompanija. Cijena dobivena ovim postupcima ne može biti upitna.
Nadalje, uveli smo proceduru koja garantira blagovremenu isplatu odobrenim podizvođačima i dobavljačima materijala. Pojedinci problematiziraju tobožnje razlike u cijeni betona na našim gradilištima.
Glavni izvođači uzimaju od tri do 12 posto razlike u odnosu na cijene koje plaćaju podizvođačima u ovisnosti od vrste radova. Na različite vrste betonskih radova odnosi se čak 500 stavki od 8.000 ukupnih jediničnih cijena različitog kvaliteta i stupnja složenosti ugradnje.
Ova razlika predstavlja dio koji glavni izvođač koristi za organizaciju gradilišta, kontrolu kvaliteta, bankarske garancije i slične troškove. Stojimo na raspolaganju svim zainteresiranim da ove navode provjere kod Čengiza ili konzorcija bh. kompanija, ali i kod odobrenih podizvođača. Govorim o ugovorima koje je ugovorila i potpisala nova Uprava JP “Autoceste” uz suglasnost međunarodnih kreditora.
Stoga još jednom pozivam gospodina Komšića da konačno posjeti gradilišta na autoputu i uvjeri se u složenost trenutnih aktivnosti.
Na pitanje što se može očekivati u 2013. godini, direktor JP “Autoceste” kaže kako se ne bi prihvatio ovog teškog posla da nije optimista da se može bolje i da treba biti bolje.
– Vrijeme je da svatko od nas pokaže vlastitu odgovornost i da pruži sve od sebe u oblasti svog djelovanja. Kao primjer mogu navesti da je ova Uprava JP “Autoceste” omogućila više od 200 milijuna KM posla za domaće kompanije samo na dionici Vlakovo – Lepenica, koji je potpisan prije deset dana. Za sedam kompanija koje će izvoditi ove radove na ovoj dionici, iznos je veći od njihovog ukupnog godišnjeg prihoda zajedno – navodi Karić.
– U “Autocestama” pripremamo tri nova gradilišta kojima strvaramo uvjete da konačno pređemo magični broj od 100 kilometara autoputa do kraja 2014. godine i da omogućmo novi investicijski ciklus koji će omogućiti dodatnih 100 kilometara autoputa do 2018. godine. Iskreno se nadam da ovaj generacijski poduhvat na koji čekamo nekoliko desetljeća (još od vremena Branka Mikulića i Hamdije Pozderca), neće dalje biti korišten za osobne dnevnopolitičke i druge interese te da će se sve bh. snage ujediniti u realizaciji ovog značajnog projekta – kaže direktor JP “Autoceste”.
– Vjerujem da je Komšićeva izjava rezultat dezinformiranosti, jer bi on, kao dugogodišnji načelnik općine, trebao biti dobro upoznat s građevinskim poduhvatima s obzirom na to da je i sam imao iskustva u tijeku obnove pojedinih sarajevskih naselja – kazao je Karić.(Fena)

more recommended stories