Published On: Pet, kol 3rd, 2018

Kardinal Puljić talijanskim medijima: BiH je kapija radikalnog islama; Hrvati-katolici se na političkoj razini ignoriraju

Europa mora ponovno otkriti svoje korijene, svoj kršćanski identitet, a samo na takav način neće strahovati od islamskog radikalizma, rekao je Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, govoreći za talijanske medije. Puljić je  ustvrdio da u Bosnu i Hercegovinu „pristižu velike investicije iz arapskog svijeta za izgradnju džamija“.

Dolaze  velike investicije arapskih zemalja da se grade džamije i cijela naselja u kojima žive ljudi koji dolaze iz tih država. Sa slavenskim muslimanima imamo dobre odnose, ali sa radikaliziranim islamistima koji dolaze iz arapskog svijeta je teško razgovarati. Iznad svega zbog toga što na političkom nivou oni ignoriraju naše prisustvo – rekao je Puljić za talijanski ACS.
Kardinal je ustvrdio kako je katolička zajednica u BiH sve manja te „ne uživa ista prava kao i drugi građani“. Agencija ACS u tekstu navodi  da je BiH „dobro poznata kao kapija za radikalni islam koji se širi na cijelom starom kontinentu“:

Nažalost, Europa ne poznaje islam dobro i ne razumije što znači živjeti rame uz rame sa islamskim radikalizmom – rekao je Puljić.

Dnevnik.ba

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare