KARDINAL PULJIĆ: Papa dolazi podržati jednakopravnost Hrvata u BiH

Dva dana uoči dolaska pape Franje u Sarajevo, za HRT je intervju dao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Govorio je o Papinim porukama mira i o tome hoće li njegov dolazak utjecati na poboljšanje položaja Hrvata u BiH.

“Papa je rekao u svojoj poruci da dolazi posjetiti nas katolike, a pitanje katolika ovisi o pravima Hrvata. Sam je rekao da nas dolazi ohrabriti u vjeri i podržati proces dijaloga i jednakopravnosti u BiH, a to ovisi o strukturi stvaranja vladavine zakona, u kojoj smo svi jednaki”, poručio je Puljić.

Vrhbosanski nabiskup kardinal Vinko Puljić u četvrtak je pozvao sve katoličke vjernike da se 6. lipnja tijekom posjeta pape Franje Sarajevu pridruže molitvi, a one koji to nisu da otvore svoje uši i srca za njegove poruke.

“Htio bih da prevlada dobra volja i da pozitivnu (Papinu) poruku ostvarimo u ovoj Bosni. Umjesto nas to neće učiniti drugi”, kazao je novinarima kardinal Puljić nakon što je na stadionu Koševo blagoslovio zvono koje je kao dar iz Hrvatske dopremljeno za misno slavlje s papom Franjom tijekom njegova subotnjeg pohoda glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zvono je izliveno u ljevaonici Josipa Tržeca u Zagrebu, a poklon je tvrtke Metal product i obitelji Stjepana Šafrana iz Zagreba.

Teško je 320 kilograma i tijkom zvonjave pravi ton H koji mu daje posebnu čistoću zvuka. Krase ga papinski grb, hrvatski pleter, hrastovo lišće i monogram Družbe Isusove.

“Drago mi je da smo blagoslovili ovaj dar Stjepana Šafrana i sada sve ide ka onom najvažnijem događaju 6. lipnja, a to je susret sa Svetim Ocem”, kazao je kardinal Puljić novinarima nakon obreda blagoslova koji je od njega zahtijevao i stanovite gimnastičke vještine jer je zvono smješteno na visokom i teško dostupnom postamentu kako bi ga svi sudionici misnog slavlja mogli jasno vidjeti.

Nakon što posluži za misu s papom Franjom, zvono će biti predano sarajevskoj župi Sv. Ignacija Lojolskog na Grbavici u kojoj se gradi nova crkva.

Pater Krešimir Dijaković, grbavički župnik, kazao je Hini kako će ovo biti iznimno vrijedan dar, ali i trajni podsjetnik na Papin posjet.

“Zvono poziva na molitvu, misna slavlja i na mir i ono je za nas poseban znak”, kazao je Dijaković.

Podsjetio je kako je bilo dosta poteškoća pri nastojanjima da se izgradi nova crkva za potrebe oko pet stotina vjernika koliko ih je još ostalo u župi.  Samo za potrebna dopuštenja valjalo je platiti 150 tisuća eura, a dozvole su dobivene tek nakon što je zbog stalnih otezanja kardinal Puljić tužio općinske vlasti.

“Sada to napreduje, postavili smo i stolariju”, kazao je Dijaković.

Ostalo mu je ipak da nastavi tražiti novčanu pomoć kako bi cijeli projekt, koji podrazumijeva i gradnju župne kuće te pastoralnog centra, dovršio, a određenu pomoć najavili su hrvatski iseljenici u SAD-u.

Župa s prepolovljenim brojem vjernika suočava se poznatim problemima. Ostali su uglavnom stariji i mali je broj mladih i djece, no župnik Dijaković nije obeshrabren.

“Za vjernike se trebamo brinuti, čak i kada bi ih bilo samo deset”, kazao je.