Published On: Pet, stu 28th, 2014

Kardinal Puljić: Hrvati, ne povlačite se i ne odričite se BiH

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, koji je ovog tjedna obilježio dvadesetu obljetnicu otkako je imenovan kardinalom Katoličke crkve, kazao je tim povodom kako mu je uvijek bio cilj osigurati jedinstveno hrvatskog naroda koji živi u BiH, jer je to pretpostavka njegove ravnopravnosti u toj zemlji.

U intervjuu kojega je u povodu ove obljetnice objavio sarajevski list “Katolički tjednik”, vrhbosanski je nadbiskup podsjetio kako ga je tadašnji papa Ivan Pavao II. imenovao kardinalom u najtežim ratnim okolnostima koje su posebice dramatične posljedice imale po hrvatski narod u BiH.

Ocijenio je kako su bosanskohercegovački Hrvati najlošije prošli i u pregovorima o okonačanju rata u BiH, jer im je Daytonski sporazum donio nove nepravde.

Kako prenosi Hina, kardinal Puljić je kazao kako je osobno doživio brojne neugodnosti zbog upornog zalaganja za prava Hrvata i njihovo jedinstvo.

“To su bila teška vremena. Tada sam smatrao da se hrvatski narod mora objediniti u borbi za svoja prava. I tada sam doživio velika šikaniranja. Ali i dan danas stojim kod toga: mi ne možemo ostvariti svoja prava razjedinjeni”, kazao je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić je pozvao Hrvate u BiH, koji su u najvećem broju katolici, da se ne povlače i ne odriču BiH kao svoje stoljetne domovine te se zauzimaju za ostvarenje svojih prava.

“Ne smijemo se uplašeno povlačiti nego hrabro zauzimati stavove da smo i mi, kao narod i pojedinci, vrednovani jednakopravno kao i drugi”, kazao je kardinal Puljić dodajući kako je za opstanak Hrvata-katolika u BiH ključna obnova obitelji, jačanje vjere i narodnog zajedništva.

Dnevnik.ba