Subota, 20 travnja, 2024

Kardinal Puljić: Američki diplomat mi je rekao da se Hrvati moraju asimilirati ili odseliti; Žao mi je što nije stvorena normalna država

Must Read

“Zahvalan sam Bogu da mi je sačuvao pamet unatoč svih stresnim situacijama koje sam proživio. U om duhu sam zadovoljan na poseban način što sam uspio ustrajati, unatoč svih tih stresova koje sam proživljavao, ustrajati na principima vjere, morala i ljudskosti. Žao mi je da se puno toga dogodilo, da je uništeno, protjerani su ljudi, to mi je žao. Žal mi je da se nisu vratili. Žal mi je da se nije stvorila normalna država u kojoj će ljudi normalno živjeti u svojim pravima i dostojanstvu i to mi teško pada … Htio bih državu u kojoj će se svatko osjećati kao kod kuće, biti ono što jest u svojim slobodama i pravima”, kaže kardinal Puljić u intervjuu za BHRT koji možete pogledati večeras u 20.00.

Kardinal Puljić poraznim ocjenjuje broj katolika u Bosni i Hercegovini. Kada je preuzeo biskupiju, prije 30 godina, ona je, kaže, imala više od 520.000 katolika. Sada se procjenjuje kako je ostalo samo 180 do 200 tisuća katolika na tom prostoru.

“Što se tiče Republike Srpske, tamo je posebno strašna, zapravo negativna bilanca stanovništva kod Hrvata katolika. Ono što je tamo opstalo i što se vratilo, to trebamo zahvaliti našim svećenicima koji su hrabro pošli na zgarišta i iz ničega počeli živjeti s narodom i na neki način ohrabrivati narod na povratak”, ističe kardinal Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup govori i o tome kako su predstavnici međunarodne zajednice sprječavali povratak Hrvata u Republiku Srpsku nakon rata, a ističe primjer američkog diplomata, kojega nije želio imenovati, koji mu je rekao da se Hrvati moraju asimilirati ili iseliti.

“On se, na neki način, postavio kao da smo mi ovdje višak, da smetamo rješenju Bosne i Hercegovine. Ja sam tada shvatio da zapravo oni imaju plan riješiti Bosnu i Hercegovinu s dva naroda”, prisjeća se kardinal.

Govoreći o “Bleiburškoj misi” organiziranoj u svibnju ove godine u Sarajevu, Puljić kaže da “oni koji su govorili da su antifašisti, nisu pokazali da su protiv nasilja, jer su ga pokazali na ulicama”. Na tvrdnje da se u propovijedi nije dovoljno ogradio od uloge ustaša, Puljić jasno govori što misli o ustaškom pokretu iz Drugog svjetskog rata.

“Oni zločini koje su oni napravili, nitko to ne može braniti. To su zločini koje treba itekako…, ne politizacijom, s činjenicama nabrojati, stradalnike i de facto žrtve i imati taj osjećaj prema žrtvama. Nijednog se zločinca ne treba braniti. On ostaje zločinac”.

Kardinal Puljić kaže da mu je bilo normalno 1992. godine pozvati ljude da glasaju na referendumu o nezavisnosti BiH. Napominje da nije sugerirao kako će glasati, već da im je dužnost da se demokratski izjasne.

“U tom trenutku nisam uopće imao dvojbi treba li potaknuti da se referendum dogodi, da na referendumu narod pokaže što želi. I danas bih to isto napravio. Međutim, referendumom nije ovako određena situacija kakvom je danas proživljavamo. Referendumom je određeno da Bosna i Hercegovina bude samostalna, da u njoj sva tri naroda budu konstitutivna”, navodi Puljić.

Kardinal Puljić zamjera Haaškom Tribunalu da je u slučaju “Prlić i drugi” sudio jednom narodu, a ne pojedincima, te da je u presudi osuđen, kako navodi, “zločinački pokret”. Na opasku da je suđeno i presuđeno skupini pojedinaca, kardinal kaže da presudu nije pročitao do kraja.

“Da se razumijemo, ja nisam presudu do kraja pročitao. No, što je posebno važno da shvatimo da ne možemo govoriti o kolektivnoj krivnji. O odgovornosti osobnoj i pojedinaca, to da. To je i u crkvenom pravu, a i u ispravnom civilnom pravu tako bi isto trebalo biti. Zato je prevažno da se ne stigmatizira narod, iako koji puta politika uvlači cijeli narod”, govori kardinal Vinko Puljić.

Vinko Puljić se pred kraj nadbiskupskog mandata ne usuđuje sugerirati svoje viđenje rješenja “hrvatskog pitanja” u BiH. Kaže kako je tijekom i poslije rata dao mnogo sugestija, ali da se one nisu čule. Danas nema volje sugerirati konkretno rješenje, ali poručuje:

“Rješenje je da i mi budemo narod u svim pravima i slobodama kao i drugi narodi. Ono što tražim za svoj narod moram priznati i drugome. Koliko tražim za sebe, to moram priznati i drugome. U tom duhu gledam one koji kreiraju ovu zemlju, da tako pristupaju… Da se svaki narod osjeća ovdje kao kod kuće. Politički je sada teško riješiti, jer ova kapa koju su nam skrojili pretijesna je, a nemaju hrabrosti priznati svoju pogrešku”.

Kardinal ide u penziju, kao i drugi svećenici, kaže kardinal Vinko Puljić, te dodaje da ostaje na raspolaganju za pastoral, ali neće biti u vodstvu i administraciji.

“Povući ću se u jednu prostoriju izvan biskupske rezidencije, da novom biskupu ne smetam, i onda ću biti na raspolaganju gdje me zatrebaju za ispovijedi, za sakrament, za propovijedi. Jasno je da ću trebati nekako osigurati od čega ću živjeti, jer mi nemamo penziju, nažalost, nego će morati ova mjesna crkva pobrinuti se da imam hranu i neki smještaj”, kaže kardinal Puljić u intervjuu “Jedan”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Pojavila se nova fotka Šeparovića s istaknutim HDZ-ovcima, pogledajte

USTAVNI sud zabranio je Zoranu Milanoviću da bude mandatar i premijer, čak i ako podnese ostavku na mjestu predsjednika,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -