Published On: Uto, ožu 19th, 2013

Kardinal Napier se ispričao žrtvama pedofilije

“Ispričavam se žrtvama spolnog zlostavljanja u djetinjstvu koje je uvrijedilo loše tumačenje izjave u kojoj sam izrazio zabrinutost za sve žrtve zlostavljanja, pa tako i za počinitelje koji su i sami žrtve”, napisao je nadbiskup Durbana na Twitteru.
“Mislim da u svim rječnicima možete naći da je pedofilija medicinski poremećaj. Zločin je spolno zlostavljanje djece. Dakle, pedofilija se mora liječiti. Kažnjavati treba kazneno djelo spolna zlostavljanja djece”, dodao je.
Napierov intervjuu za BBC izazvao je burne reakcije udruga žrtva svećenika pedofila u svijetu. 
“Iz iskustva mogu reći da je pedofilija doista bolest, a ne kažnjivo djelo”, rekao je za BBC kardinal, sudionik nedavnih konklava na kojima je Jorge Mario Bergoglio izabran za papu. “To je psihička bolest. A što radite s bolesnicima? Pokušavate ih izliječiti. Ako ja, kao normalna osoba, svjesno odlučim prekršiti zakon, moram biti kažnjen”, dodao je 72-godišnji prelat poznat po svojim konzervativnim stajalištima.
>> Južnoafrički Kardinal Napier: Pedofili su bolesnici, a ne kriminalci!
Kardinal je bio rekao da poznaje dvojicu svećenika koji su bili žrtve spolnog zlostavljanja u djetinjstvu pa su poslije i sami bili pedofili. “Nemojte mi reći da su te osobe kazneno odgovorne u istoj mjeri kao i one koje su se svjesno odlučile na takvo nešto”, rekao je za BBC. “Mislim da ne možemo reći kako osoba koja je i sama ranjena zaslužuje kaznu”.
Oglasila se Biskupska konferencija
Biskupska konferencija Južnoafričke Republike istaknula je u naknadnom priopćenju da je “pedofilija zapravo kazneno djelo”. “Počinitelji moraju odgovarati”, poručuju biskupi, dodajući da je “nažalost bilo propusta u Crkvi” po tom pitanju.
Kardinal Napier se požalio na Twitteru da je novinar BBC-ja očito “imao druge namjere” kada je od njega zatražio intervju o izboru pape. (Hina)