Nedjelja, 14 travnja, 2024

Kardinal krtica unutar Vatikana?

Must Read

Po pisanju talijanskih medija, jedan od krtica u Vatikanu je zasad neimenovani kardinal. Po toj verziji uhićeni Papin sobar Paolo Gabriele bio je tek izvršitelj. Knjiga novinara Gianluigija Nuzzija “Njegova Svetost” objavljena u Italiji prije osam dana sadrži dosad neviđen broj povjerljivih dokumenata koji govore o korupciji i spletkama u Vatikanu.

 

RIM – Jedan je kardinal među ‘krticama’ koji su odavali tajne dokumente Svete Stolice, a uhićeni Papin sobar Paolo Gabriele tek je izvršitelj, piše u ponedjeljak talijanski tisak.

Vatikanska žandarmerija uhitila je Gabrielea i pronašla povjerljive dokumente u njegovu domu, oko mjesec dana nakon osnutka istražnog povjerenstva koje treba rasvijetliti aferu oko iznošenja dokumenata koja od siječnja potresa Vatikan.

PIŠE INOSLAV BEŠKER: Uhićenje sobara dio je općeg rata u Vatikanu: Papu ruše kardinali kojima je ugrozio njihove interese

Knjiga novinara Gianluigija Nuzzija “Njegova Svetost” objavljena u Italiji prije osam dana sadrži dosad neviđen broj povjerljivih dokumenata koji govore o korupciji i spletkarenju u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom. Ti dokumenti ne donose velika iznenađenja, ali otkrivaju mržnju i podmetanja među kardinalima i u vrhu Crkve, pri čemu jedni optužuju druge i povjeravajući se Papi, uvjeravaju ga u svoju odanost.

Jedan od vatikanskih anonimnih izvora rekao je, odgovarajući na pitanje lista La Repubblica, da osobe odgovorne za otkrivanje dokumenata “rade u Papinu korist zato što žele razotkriti korupciju koja zadnjih godina postoji u Crkvi”.

– Ali pravi organizatori su kardinali. Ima i monsinjora, tajnika i sitnijih riba, dodao je.

Među ‘krticama’ “ima onih koji se ne slažu s kardinalom državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom, onih koji misle da je Benedikt XVI. preslab da vodi Crkvu i onih koji misle da je sada pravi trenutak da se istaknu”, rekao je isti anonimni izvor.

Rimski “Il Messagero” i milanska ” Corriere della Sera ” igraju se riječima pa na svojim naslovnicama pišu kako je u Vatikanu “kardinal (vrsta ptice) vodio gavrana” koji je iznosio dokumente iz Vatikana.

Talijanski vatikanisti isticali su proteklog vikenda da Papin sobar, čovjek koji je uvijek bio jako privržen Svetom Ocu, po svoj prilici nije bio kadar sam organizirati ovo veliko iznošenje dokumenata prozvano ‘Vatileaks’.

Vatikanski sud u subotu je službeno optužio Papina sobara Paola Gabrielea (46) za neovlašeno posjedovanje povjerljivih dokumenata i najavio pokretanje šire istrage kako bi se utvrdilo je li Gabriele imao suučesnike koji su mu pomagali u njihovu plasiranju u javnost.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -