Published On: Sat, Feb 11th, 2017

KARDINAL BOZANIĆ: Stepinac je povezivao hrvatske ljude u domovini i u iseljeništvu

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je navečer na Stepinčevo u prepunoj zagrebačkoj prvostolnici kako je lik blaženoga Alojzija Stepinca povezivao hrvatske ljude u domovini i iseljeništvu, one koji su prognani i one koji su se u Hrvatskoj zalagali za slobodu čuvajući hrvatski vjerski, nacionalni i kulturalni identitet, javila je Hrvatska televizija.

Naglasio je kako je blaženi Alojzije bio nadahnuće starijima da izdrže, a mladima da ne odustaju, nego da se s novim oduševljenjem zalažu za dobro svojih bližnjih u obnavljanju društva. Do osamostaljenja hrvatske države vodile su vrednote koje su lako povezive s blaženim Alojzijem – vrednote zajedništva, vjernosti, pouzdanja u Boga, nesebičnosti, žrtve, rekao je Bozanić dodajući  da je blaženi Alojzije i u vrijeme komunističkoga totalitarnog sužanjstva bio glas nade i znak slobode.

Istaknuo je i kako je svojim svjedočanstvom brojenim sjemeništarcima, bogoslovima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, biskupima bio poticaj za odgovor na Božji poziv te dodao kako je Stepinac diljem svijeta prepoznat kao vjerni pastir i mučenik iz Hrvatske. U zatvorenosti totalitarističkih režima on je bio u žarištu mnogih institucija i medija u svijetu, napomenuo je dodajući kako je Stepinac bio odškrinut prostor suprotstavljanja nepravdi i nasilju protiv ljudskoga dostojanstva.

Napomenuo je kako se u Stepinčevim nastupima osjeća blagost, nastojanje da se pomogne, a da se pritom ne zaniječe i ne prešuti istina. Takav je bio i prema pojedincima i prema ustanovama i skupinama u društvu; takav je bio prema onima koji su iskazivali poštovanje i prema onima koji su bili ispunjeni mržnjom i nisu tražili dobro, rekao je Bozanić dodajući kako je Blaženik u savjesti čuvao mir i ostao prepoznatljiv upravo po čistoći savjesti.

Ocijenio je i da Stepinčev govor pred komunističkim sudom 1946. godine ni danas ne gubi na aktualnosti. Vrijedno ga je ponovno čitati, jer nije to Stepinčeva samoobrana, nego optužnica nepravednog suda i onoga što se u komunizmu događalo, rekao je dodajući kako je tom govoru sadržan Blaženikov iskaz za koje je vrednote i zbilje živio, za koje mu se sudi i za koje je spreman svaki čas umrijeti, jer mu je savjest čista.

Naglasio je kako je nadbiskup Stepinac bio svjestan da se nije sudilo njemu, nego Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Stepinac je doveden na sud zato što je dignuo glas protiv vjerskog progona, što je ustao u obranu vjerskih istina, što je branio obespravljeni hrvatski narod, istaknuo je Bozanić i dodao kako je hrvatski blaženik pravedno, razborito, umjereno i hrabro ostao vjeran vječnim Kristovim načelima te postojan u ljubavi i obrani prava hrvatskoga naroda.

Prema Bozanićevim riječima, kako godine odmiču, a dokumente i rasprave ne mogu nadzirati ideološke silnice, sve je očitije Stepinčevo proroštvo: budućnost će pokazati da sam bio u pravu.

Sve jasnije svijetli lik kardinala Stepinca i sve više blista primjer njegova života i vrijednost njegova svjedočenja, poručio je kardinal Bozanić dodajući kako je s jedne strane razvidnije njegovo djelo, s druge je strane očitija zaslijepljenost onih koji ne želeći se suočiti s istinom ponavljaju laži komunističke osude: ocrnjujući njega, Crkvu i hrvatski narod.

Blaženi Alojzije Stepinac je, istaknuo je, naš kompas da bismo se znali orijentirati. Evo glavnih točaka: vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik, ne popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba s kojom se može trgovati, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Ocijenio je kako je danas u hrvatskom društvu potreban Stepinčev ključ za suočavanje s prošlošću. Blaženi je Alojzije za nas u svemu blagoslov, rekao je dodajući kako  ovo slavlje jača svijest o prisutnosti toga blagoslova. Vjernike je pozvao da nose taj blagoslov i kada se pitaju zašto se očitost istina o kardinalu Stepincu tako teško prihvaća. Proces raznih objašnjavanja, odmjeravanja i provjeravanja u koji smo uronjeni pred kanonizaciju blaženoga Alojzija sve više pokazuje da je sve to blagoslov da se razotkriju namisli nekih srdaca, rekao je Bozanić dodajući kako se potvrđuje sigurnost koju su vjernici očitovali, a vjernički se puk nije dao zavarati ni onda niti ga se danas može prevariti.

Ocijenio je kako događaji potvrđuju da promicatelji neistine pokazuju svoje pravo lice i da laž nema trajnost. To narod osjeća, a taj se osjećaj može istančati ako se pročišćuje molitvom, žrtvom iz ljubavi i iskrenim traženjem istine, rekao je kardinal i poručio kako je siguran da će Stepinčeva čista žrtva biti za dobro i na spasenje i onih koji ga ozloglašuju i koji pokušavaju održati laži u javnosti da bi stekli ili čuvali neki zemaljski probitak.

Naglasio je kako nam blaženi Alojzije i danas govori da je za prošlost važno tražiti istinu i od nje ne odustajati; za sadašnjost je neizostavna vjernost i nesebičnost, dok budućnost treba povjeriti sigurnosti nade koja dolazi od pouzdanja u Boga.

Prema prošlosti je odnos vjernika u istinitosti kojom pročišćujemo, bez krivotvorina, ali blago i s poštovanjem, rekao je dodavši kako je važno poznavati je i nositi se sa svime što je zahvaćeno otajstvom i dobra i zla.

U sadašnjosti, poručio je Bozanić, nam je djelovati dobre savjesti, u vjernosti prema vrjednotama koje su prepoznate kao milost i blagoslov i kojima se ne smije trgovati. Budućnost gledati i njoj se otvarati po uzoru na blaženog Alojzija, kojem je kršćanska nada bila ključ za život i pogled na svijet. Draga braćo i sestre, dragi mladi vjernici, današnjem vremenu više od svega potrebna je nada. U hrvatskom društvu mi kršćani trebamo buditi pouzdanje, širiti pozitivno ozračje i samopoštovanje. Kao kršćani nikada ne smijemo izgubiti iz vida konačni cilj koji daje smisao i vrijednost životu te nudi sigurno i duboko nadahnuće za svakodnevno zalaganje u preobrazbi naše stvarnosti.

Misu u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s kardinalom Bozanićem služio je i apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico te drugi hrvatski biskupi i mnoštvo svećenika./HMS/