Published On: Čet, lis 14th, 2021

KARAMATIĆ ZA HMS: Ovo je i naš rat!

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) BiH Mario Karamatić uvjeren je kako rata u BiH neće biti, unatoč prijetnjama lidera SDA Bakira Izetbegovića kako će 1.450 tisuća “patriota” spriječiti ostvarenje secesionističkih planova Milorada Dodika, te najave bošnjačkog dvojca u državnom vrhu- Džaferovića i Komšića da će “državne snage” intervenenirati ukoliko međunarodna zajednica ne zaustavi RS u namjeri da istjera Vojsku BiH, VSTV, OSA-u i SIPA-u iz tog entiteta.

Višak teritorija

– Kroz povijest ratovi su se uvije vodili isključivo zbog teritorija. Naravno postoji priča o Troji i ratu koji se vodio zbog žena, ali nikad nije dokazano kako se to stvarno dogodilo. U BiH trenutno zbog masovnog iseljavanja stanovništva svi narodi imaju više teritorija nego im treba, tako da rat otpada, zaključio je Karamatić u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis.

Kriza će, uvjeren je, trajati do sljedećih izbora, pa, na sve ovo, veli, treba gledati kao na predkampanju.

Upitan kako se u ovom sukobu Sarajeva i Banja Luke trebaju postaviti Hrvati? Trebaju li kako Alija Izetbegović 91. poručiti “ovo nije naš rat”?, Karmatić je odgovara kako je pravo pitanje što, zapravo, Hrvati žele?

“Ovo je i naš rat, jer je ovo i naša zemlja”

-Ako želimo svoju državu ili entitet, trebamo produbiti krizu. Ukoliko, pak, želimo ovakvu BiH trebamo biti faktor stabilnosti i pomirbe. U svakom slučaju trebamo nastupiti jedinstveno preko HNS-a. Htjeli mi to ili ne ovo je i naš rat, jer je ovo i naša zemlja i nemamo pravo stajati po strani, smatra lider Hrvatske seljačke stranke BiH.

Hoće li Dodik ovog puta “ići do kraja” kako on, ali i mnogi drugi, najavljuje i hoće li međunarodna zajednica intervenirati i kako, upitali smo Karamatića, na što on kaže kako Dodik nema izbora, te da, ne samo on, već i sve srpske stranke do izbora neće popustiti.

-Ukoliko popusti SNSD će izgubiti izbore. Ukoliko se srpska oporba vrati u Parlament- izbubit će izbore. Ukoliko i jedni i drugi ustraju o tome tko će sljedeće četiri godine zastupati Republiku Srpsku na državnoj razini odlučivati će izbori i postizborni dogovori, tako da je realno očekivati nastavak krize, smatra Karamitić.

“MZ će iz faze “zabrinutosti” prijeći u fazu “duboke zabrinutosti””

Što se tiče međunarodne zajednice Karamatić očekuje da ona iz faze “zabrinutosti” prijeđe u fazu “duboke zabrinutosti”. – Jednostavno Bosne i Hercegovina nije u fokusu geopolitičkih zbivanja, narodski rečeno svijet ima prečeg posla, misli lider HSS-a.

Upitan tko u većoj mjeri rastura BiH sarajevski unitaristi ili vlasti u RS i trebaju li Hrvati braniti ovakvu BiH, Karamatić nema dvojbi.

Tko rastura BiH?

-Vladajuće, a i ostale stranke u RS se pozivaju na Dayton i traže provedbu potpisanog u Daytonu. S druge strane tzv. “probosanske stranke” se pozivaju na iste stvari na koje se nekada pozivao Slobodan Milošević. Dominaciju najbrojnijeg naroda pod krinkom građanskih prava. Zaključak je jasan najveća prijetnja opstanku BiH su bošnjačke stranke i njihova politika. Stav HSS-a je jasan- ili daytonska BiH s tri u svemu ravnopravna naroda ili povratak na ono s čime smo ušli u ovu luđačku košulju a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna, zaključio je predsjednik HSS BiH Mario Karamatić./HMS/

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ero
ero
9 mjeseci prije

Hrvatska Republika Herceg Bosna

Jedan Si Jedina
Jedan Si Jedina
Šta ti kažeš na ovo?  ero
9 mjeseci prije

Hrvatska Republika Herceg Bosna minus Hrvatska Herceg =
REPUBLIKA BOSNA

kresimir
kresimir
Šta ti kažeš na ovo?  Jedan Si Jedina
9 mjeseci prije

OSUNECENI MIRAN BITI !!!!!!!!

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  ero
9 mjeseci prije

Sanjaj. Toliko smijes.

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

SAMO HRHB, ništa više ni sa kim

ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
9 mjeseci prije

Jedan si jedina, sto si muski ili zenski rod, izgleda jos nisi zakljucio. Garantiram ti da je Hercegovina uvijek bila hercegovina i uvijek ce biti HERCEGOVINA. Nemoj sam sebe lagati, nije to niti zdravo niti pametno. Biti lud je dozvoljeno, dali je uputno? nevjerujem. Bosna zavrsava na Ivan sedlu i na Koprivnici junace. Kazem ti jer vrijeme je da svatis sto su tvoje granice. Nemoj zaboraviti Lasvansku dolinu ,Jajce i Vares. Samo HRHB.Vidis da mi nemamo nista protiv Bosne i ona je nasa zemlja. mozda okupirana ali ipak nasa. O TO SI MISLIO HA,HA

Papa Franjo
Papa Franjo
Šta ti kažeš na ovo?  ANTE ZRNO
9 mjeseci prije

Vaš je Kroasan. Bosna je Bošnjaka i bosanskih patriota iz reda hrvatskog i srbskog naroda.

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  Papa Franjo
9 mjeseci prije

A okle patrijori iz reda srpskog i hrvatskog naroda, ima samo sejdo ali on nije ni hrvat ni srbin.

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  ANTE ZRNO
9 mjeseci prije

To sto si ti zamislio granicu, ne znaci da ona postoji.

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
9 mjeseci prije

Pa i vi što ste zamislili muslimansku državu pod krinkom gradžanske ne znači da če te i ostvariti.