Published On: Sri, stu 25th, 2020

KARAMATIĆ: Ni uz najbolju volju ne mogu pronaći logičku poveznicu između Aleksandrije i Širokog Brijega

„Žalosno je što hrvatski politički predstavnici uopće nemaju jasan stav o nepostojećem prazniku Dana državnosti BiH pa izmišljaju toplu vodu proglašavajući neradne dane zbog blagdana Svete Kate kako se ne bi slučajno zamjerili političkom Sarajevu ili Banja Luci“, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić.

On objašnjava kako osobno nema apsolutno ništa protiv bilo kojeg sveca pa tako ni sv. Katarine Aleksandrijske, ali naglašava kako ni uz najbolju volju ne može pronaći logičnu poveznicu između Aleksandrije i Širokog Brijega kao niti između Egipta i Županije Zapadnohercegovačke.

„Eto kao i kod nas se nešto kao slavi, samo mi ne obilježavamo Dan državnosti nego svetu Katu. Ono što bi po meni hrvatski predstavnici jasno trebali reći jest kako je za nas Dan državnosti onaj dan kada se utemeljila Hrvatska Republika Herceg Bosna i da će to biti tako sve dok se predstavnici sva tri naroda ne usuglase i ne donesu Zakon o praznicima koji će definirati što se obilježava službeno, a što proizvoljno“, naveo je za HMS Karamatić.

Obilježavanje Dana državnosti na nekoj četvrtini teritorija BiH jasno pokazuje, prema riječima sugovornika HMS-a, kako BiH kao država nema niti osnovna obilježja državnosti nego je de facto međunarodni protektorat u kojemu sudsku vlast drže stranci s preko tri svoja suca u Ustavnom sudu BiH i s Visokim predstavnikom koji je iznad zakonodavne i izvršne vlasti koju su bh. narodi izabrali na izborima.

„Bosnu i Hercegovinu u budućnosti čekaju samo dvije solucije. Prva je dogovor tri naroda i građenje zajedničke države sa svim obilježjima državnosti, s tri jednakopravna naroda, a druga solucija je disolucija“, dodao je predsjednik HSS-a BiH.

Inače, Parlament BiH još nije usvojio Zakon o državnim praznicima, tako da je „Dan državnosti“ pravno nepostojeći praznik, a slave ga, uglavnom, oni koji ruše temeljna načela ZAVNOBIH-a i Daytona. /G.A./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>