Published On: Sri, stu 17th, 2021

KARAMATIĆ U RADIJSKOJ EMISIJI: Ako ovakav prijedlog Nacionalnog parka Blidinje prođe, to će biti izdaja djedovine, očevine i Stipića livada; spomenuo je i AID!

U Temi dana Radio Plusa gostovao je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u Bosni i Hercegovini. U emisiji se razgovaralo o Parku prirode Blidinje, odnosno prijedlogu da taj park postane Nacionalni park.

“HSS je između ostalog i zelena stranka… Sve ove prirodne ljepote na Blidinju smo dobili od naših djedova i to smo dužni ostaviti našim unucima… Ovdje se radi o otimanju parka od hrvatskog naroda, odnosno kompletnog Blidinja, po ovom prednacrtu zakona ne spominju se granice dokle će biti nacionalni park. Tu stoji da će to naknadno odlučiti federalna vlada… Može kompletno Posušje i Široki Brijeg proglasiti nacionalnim parkom. Ni županijska ministarstva ni lokalna samouprava nisu konzultirani. Isključiva je nadležnost federalne vlade tko će biti u upravnim odborima, a ima tu jedna priča koju je pokrenuo AID, muslimanska obavještajna služba okrupnjena oko SDA, dakle federalni rendžeri bi patrolirali gore, a mi ne bi imali utjecaj na to tko će biti gore”, rekao je Karamatić.

Podsjetio je na neka ranija prenošenja nadležnosti za koje se ispostavilo da su bile loše ideje.

“Slična je priča bila i kada se formirala Federalna uprava civilne zaštite FBiH. U Sarajevu u federalnoj upravi nemamo ni jednog Hrvata na iole važnoj poziciji. U federalnim ministarstvima, ako nije ministar Hrvat, nema Hrvata… a slično je, također, bilo i sa federalnom turističkom zajednicom”, govori čelnik HSS-a u BiH.

Riječ je, o, dakako, novcu…

“Ako bi Hrvati pristali na ovakav nacionalni park, to bi bio čin nacionalne izdaje. Tu se radi o jednoj interesnoj grupaciji, ovi iz Sarajeva su obećali nekih 700 tisuća maraka. Radi se o neinformiranosti… Čak i jedan Božo Ljubić, koji se javlja za sve je rekao da nije pročitao Istanbulsku konvenciju, e pa vjerujte mi, ako on ne čita, a javlja se, onda ne čitaju ni ovi koji se inače ne javljaju”, kazao je Karamatić.

HSS, kaže, jest za nacionalni park, ali…

“Ovakav zakon se ne treba prihvatiti. Hrvati imaju mehanizme kako ovo zaustaviti. Ja se nadam da će ih znati iskoristiti. Mi jesmo za nacionalni park, ali ne ovakav i ne ovako kako se to namjerava uraditi. Domaće stanovništvo ovdje ne bi imalo apsolutno ništa”, rekao je Karamatić.

Tko je trebao biti, a nije bio?

“Predstavnici ministarstva prostornog uređenja ŽZH su trebali biti ovdje a ne se ponašati kao uvrijeđene mlade… Ja sam vidio da dolaze federalni rendžeri i da jedinice lokalne samouprave ne mogu upravljati parkom, meni je tada bilo jasno koliko je prednacrt zakona loš. Ako je itko morao biti, trebali su biti predstavnici županijskog ministarstva zaštite okoliša”, govori on.

Osvrnuo se i na indolentnost Zdravka Kutle, sadašnjeg direktora Parka prirode.

“On je jedini zaposleni, kao direktor Parka, pa evo vidimo kako ga je vodio, vjerojatno misli da bi vodio i budući Nacionalni park. U PP Blidinje su uloženi ozbiljni novci, ako je loše vodio PP, ne vidim zašto bi bolje vodio Nacionalni park”, kaže Karamatić i dodaje: “Ja se slažem s gospodinom Kutlom da se nije na dobar način upravljalo PP Blidinje, ali je između mene i njega jedna bitna razlika – a to je da ja nisam vodio PP a on jest”, rekao je Karamatić.

Kazao je kako ovaj zakon ne može otići u proceduru bez dva ministarstva… Oba ministra su iz HDZ-a, ako oni budu negativno ocijenili zakon, on ne može ići… A tu ima i zastupnika iz Posušja, tu su Ivica Pavković u zastupničkom i Damir Jurišić iz Doma naroda, a ja se nadam da oni to neće dopustiti”, rekao je on.

Dodao je da ako Hrvati ne budu za to, onda Blidinje ne može postati nacionalni park.

“Ako ovakav prijedlog Nacionalnog parka prođe, tu se radi o ljudima koji su prodali političkom Sarajevu očevinu i djedovinu, prodali su im Stipića livade za 700 tisuća maraka i eventualno jedno ili dva radna mjesta”, rekao je Karamatić.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
10 dana prije

Kutle izdajniče ugini što prije stara podrtino. Ne smije se mudžama dozvoliti ni u ludilu pristup. Nazadniji su od nas sto puta, jedino bi smrdljivu, peksinu džamiju napravili

Bollero
Bollero
10 dana prije

Novo patrijotsko uzurpiranje teritorija pod fes “patrijotizma” !? Otomanska orjentalistika na vidku u nacionalnom parku ? Bravo Mario, moj si izbor za člana Predsjedništva.

Den Haag
Den Haag
10 dana prije

Samo građanska hss seljacino ruzna. Ili gradjanska ili čovićeva

Džafer
Džafer
Odgovori   Den Haag
10 dana prije

Samo decentralizirana. Alternativa druga- nikakva.

Prorok
Prorok
10 dana prije

..hahahaha…..

Mak Nadi
Mak Nadi
10 dana prije

Hvala Karamatiću što nam je skrenuo pažnju na ovo.

Svaki prijenos nadležnosti sa županija na federaciju je čin izdaje.

Pa ne šize Srbi bezveze oko nadležnosti.

Bojan
Bojan
10 dana prije

Ti bi rendžeri uzvikivali Allahu Ekberg.

Derim
Derim
10 dana prije

Opet ova budala nesto lamata.
Ovome je uzor Pavelich.

Džafer
Džafer
Odgovori   Derim
10 dana prije

Nije. On nego Stjepan Radić. Ne baviš se povješću- baviš se histerijom. Utemeljitelj HSS-a je Stjepan Radić. Deder ponovi nekoliko puta, bukvo.

Blanka
Blanka
10 dana prije

Druze Mario, nemoj tako. To su smislili tvoji koalicioni partneri zastitnici vasih privatnih interesa 🙂

djuro
djuro
10 dana prije

Tko je tražio da se Blidinje proglasi nacionalnim parkom, zašto se nešto zove nacionalni park? Na Blidinje imamo Republiku Mijata Tomica, valutu koja se zove Kubura, ništa ne treba mijenjati

Last edited 10 dana prije by djuro