PARLAMENT BIH Dom naroda osudio napad na Vučića, a Karamatić pitao: Sprema li se državni udar!?

 

Dom naroda Parlamenta BiH, nakon stanke, na prijedlog Kluba srpskog naroda u ovom domu, u vezi s napadom na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, uvrstio je u dnevni red sjednice tri zaključka, koji su potom bez rasprave usvojeni.

– Dom naroda najoštrije osuđuje napad na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića koji se dogodio 11. srpnja
– Dom naroda izražava duboko žaljenje zbog toga što je predsjednik Vlade Republike Srbije doveden u takvu situaciju i upućuje ispriku gospodinu Vučiću uz nadu, kao što je i sam rekao, da sve što se dogodilo neće izazvati posljedice po dvije zemlje

– Dom naroda traži od svih nadležnih organa u BiH da hitno utvrde počinitelje napada i odgovornost svih  u skladu s njihovim nadležnostima.

Prije nego što je Dom jednoglasno usvojio zaključke o napadu na srbijanskog premijera, delegatima se obratio Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je kazao da zaključci koje je predložio Nović u potpunosti korespondiraju s onima Vijeća ministara.

– Mi smo imali isto tako tri zaključka. Prvi je vezan za oštru osudu napada na premijera Srbije Vučića. Zadužili smo nadležno ministarstvo sigurnosti za hitniju koordinaciju sa svim nadležnim sigurnosnim agencijama i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi detaljnu informaciju o ovim događajima s prijedlogom mjera. Treći zaključak je bio da Vijeće ministara traži od svih nadležnih institucija da se obavi hitna istraga kako bi se otkrili počinitelji napada na premijera Vučića, te kako bi isti u skladu sa zakonima bili procesuirani. Mi očekujemo da će Ministarstvo sigurnosti vrlo brzo dostaviti Vijeću ministara detaljnu informaciju s detaljnim analizama i prijedlozima mjera, poslije toga ćemo imati materijal o kojim ćemo raspravljati i donositi zaključke – kazao je Zvizdić, koji je nakon obraćanja napustio sjednicu Doma naroda.

 

Duže od pola sata traje pauza koju je zatražio Sredoje Nović, šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH.Skako saznaje Dnevni avaz još traju konsultacije o tome hoće li na dnevni red današnje sjednice biti uvrštena točka o napadu na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Sjednici prisustvuje i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ali on se još nije obraćao delegatima.

Iako je sjednica Vijeća ministara bila najavljena za 12 sati i 30 minuta, Zvizdić je još u sali i nije izlazio pred novinare koji u velikom broju čekaju, kako bi ga pitali o navodima da je on zvao Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, uoči dženaze u Potočarima, i tražio da u krug Memorijalnog centra u Potočarima ne ulazi policija RS-a, čime se, prema određenim tvrdnjama, izravno umiješao u rad policijskih agencija, što je zakonski nedopustivo.

Krešić: Napravlen niz propusta

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je istakao da je Vijeće ministara zadužilo Ministarstvo sigurnosti da pripremi detaljnu informaciju o događaju u Srebrenici.

– Danas nismo u prilici dati sveobuhvatnu informaciju o događaju s obzirom na složenost svega što se dogodilo. Očigledno je da su napravljeni propusti. Ne želimo prejudicirati, želimo sagledati sve ono što je rađeno u pripremi ovog osiguranja. U Potočarima se radilo o jednom složenom sigurnosnom zadatku. Bojim se da je napravljen niz propusta s obzirom na ono što smo imali priliku vidjeti u medijima, kao i izvore iz obavještajnih službi. Želimo sve to staviti na papir i preko Vijeća ministara Domu naroda tek tada dostaviti točnu i detaljnu informaciju o pripremama i događajima na taj dan. Imamo pojedinačna viđenja. Ne želimo nikome stavljati ono što nije – kazao je Krešić.

Dom naroda Parlamenta BiH duže od sat na današnjoj sjednici raspravlja o napadu na Aleksandra Vučića, premijera Srbije, tijekom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. srpnja u Potočarima. Delegati iz Kluba srpskog naroda u ovom Domu Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Ognjen Tadić traže uvrštavanje na dnevni red današnje sjednice točke u okviru koje bi se razmatrali svi aspekti napada na srbijanskog premijera. Za sada je ocjena da delegati nemaju materijala koji bi omogućili raspravu o ovoj temi, no srpski delegati insistiraju na raspravi. Radmanović je kazao da odgovornost za napad na Vučića prije svega snosi Predsjedništvo BiH, i to kako je kazao sva tri člana, u manjem ili većem obimu, te predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Polemika oko atentata

– Oni nisu ništa uradili. Ni Predsjedništvo, ni Vijeće ministara. Predsjedavajući Zvizdić je trebao zatražiti odmah smjenu ministra sigurnosti nakon pokušaja atentata na premijera Srbije. Najbolje su se u toj situaciji ponašali načelnik Srebrenice i majke Srebrenice. Predsjedništvo BiH je odmah uz ispriku koje je uputilo u subotu, trebalo je prihvatiti i odgovornost – kazao je Radmanović.

Halid Genjac delegat iz Kluba bošnjačkog naroda, kazao je da ne prihvaća kvalifikaciju da je na srbijanskog premijera pokušan atentat, te da treba sačekati okončanje istrage. pa davati takve kvalifikacije. Ocijenio je da oba doma Parlamenta BiH trebaju osuditi napad na Vučića, ali bez političkih kvalifikacija.

Replicirao mu je Ognjen Tadić iz Kluba srpskog naroda koji je kazao da tezu o atentatu nisu plasirali delegati srpskog naroda, nego je to teza o kojoj se vodi istraga.

Delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sredoje Nović zatražio je detaljnije informacije o napadu koji se dogodio u subotu u Potočarima na Aleksandra Vučića premijera Srbije.

– Već je peti dan od trenutka kada je BiH zadesio događaj koji je vratio ovu zemlju nekoliko koraka unazad. To nije bio obični događaj, već događaj koji je u Srebrenici umjesto da se žrtvama i obiteljima, svim koji su izgubili svoje najdraže dogodilo nešto što se nije dogodilo ni u samom ratu, da predsjednik jedne vlade susjedne zemlje bude linčovan i gotovo sreća da nije doživio teže posljedice. Danas nemamo ni jednu informaciju što se dogodilo i tko je odgovoran za takvo stanje i čiji su to propusti. Jedinu zahvalu možemo uputiti sredstvima javnog informiranja od kojih znamo ponešto o tom događaju. Ako ćemo čekati informaciju kao što smo je čekali o Zvorniku, Bugojnu, onda mislim da ona više nema nikakvog smisla i samo otvaramo dublje odnose i pogoršavamo ih unutar BiH – kazao je Nović.

Sumnja u namjerno odugovlačenje

On je, kako prenosi Dnevni avaz, izrazio sumnju da se namjerno odugovlače stvari kako se nebi došlo do istine šta se dogodilo.

– Kako je moguće da u subotu cijela svjetska javnost o tome bruji, a da nitko ne zasjeda tijekom dana resorno ministarsvo, agencije i da cijelu noć provedu u dogovoru što treba poduzeti. Tko ovdje koga zamajava, što je ovdje policijska uloga, što uloga tužiteljstva?  Neprihvatljivo je da je proteklo toliko dana, a mi svi počeli prati ruke. Slušali smo političare, oni su čisti, Organizacijski odbor još čistiji. Imam osjećaj da će u BiH nestati sapuna koliko svi peremo ruke od odgovornosti da nitko ne zna što i kako se dogodilo, kazao je Nović.

Martin Raguž delegat HDZ 1990 smatra da se o ovom pitanju treba raspravljati, no, istakao je da nikakve zaključke ne treba iznositi i preindicirati bez detaljnih informacija o ovom događaju.

– Možemo mi danas voditi raspravu, ali pitanje je možemo li bez relevantnih informacija uraditi posao. Nemojte da stvari vraćamo nazad. Ni premijer Vlade Srbije nije govorio da će se stvari vratiti unazad. To govore političari u BiH, nažalost. Zašto mi ovdje pričamo da ćemo se vratiti nekoliko koraka unazad, kad on to nije rekao ni u jednoj riječi. Zašto je izgubljen fokus s najvećeg stradanja globalnog događaja. Nažalost, nesretni napad na premijera Srbije je zasjenio taj potencijal da shvatimo odnos prema žrtvama, majkama, prema budućnosti ove zemlje – kazao je Raguž.

Karamatić: Sprema li se državni udar?

Mario-Karamatić-630x407Mario Karamatić delegat HSS na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH zatražio je od Ministarstva sigurnosti BiH odgovor na pitanje o tome sprema li se državni udar s obzirom na informacije koje se pominju u medijima, te zatražio odgovor je li ovo ministarstvo konsultiralo odakle takve informacije čak i predstavnicima vlasti u BiH, koji su izjavili da imaju informacije da se sprema državni udar.

– U Velaječi prošle godine imali smo situaciju kada je opravdani socijalni bunt radnika prerastao u pokušaj rušenja ustavno pravnog poretka paljenjem institucija. Već mjesecima imamo priliku čitati kako se očekuje vruće proljeće i kako se najavljuju nove nasilne demonstracije. Interesuje me koji su to umirovljeni generali i policajci koji su Emiru Suljagiću potvrdili da će biti obračun s narodom. Radi li se ovdje o najavi državnog udara – istakao je Karamatić.

Zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić istakao je da su ovo pitanje dobili u ovom ministarstvu ali da je bilo neprecizno.

– Pitanje se odnosilo na sprečavanje državnog udara i zaštitu ustavno – pravnog poretka BiH. Nismo imali pojašnjenje na što se odnosi. Danas tek imamo detaljnije pojašnjene. Nisam u mogućnosti dati konkretan odgovor, ali s obzirom da imamo pojašnjenje na što se precizno odnosi pitanje, odgovor ćemo spremiti u pisanoj formi i na sljedećoj sjednici Doma naroda dat ćemo usmeni odgovor – kazao je Krešić.

Nović je u ime Kluba delegata srpskog naroda zatražio pauzu, nakon koje će se znati hoće li točka o napadu na srbijanskog premijera biti i zvanično uvrštena u dnevni red./HMS/

more recommended stories