Published On: Pet, stu 10th, 2017

KARAMATIĆ: Štete za BiH ne bi bilo ni da uposleni u institucijama odmaraju i tri mjeseca

Državni delegati odgodili su na posljednjoj sjednici razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH zbog neprisustva predlagača, zastupnice Maje Gasal-Vražalica (DF).

Burne reakcije

Izmjenama ovog zakona predviđa se povećanje minimalnog trajanja godišnjeg odmora za zaposlene u institucijama BiH sa 18 na 20 radnih dana, te usklađivanje osnovice za sve zaposlene u institucijama BiH, koja će, ako se ove izmjene usvoje, iznositi od 20 do 30 dana, bez obzira na poziciju.

Gasal-Vražalica je ranije navela da entitetski zakoni, zakoni o radu FBiH i RS-a, već imaju tu izmjenu i svima je početna osnova 20 radnih dana. Prijedlog je izazvao burne reakcije u javnosti, budući da mnogi smatraju da uposleni u državnim institucijama već uživaju brojne beneficije. Tako delegat Kluba hrvatskoga naroda Mario Karamatić smatra da je riječ o populističkom zakonu.

– Nemaju oni toliko posla da im trebaju dva dodatna dana odmora. Da imaju i tri mjeseca godišnjeg, BiH ne bi osjetila nikakve posljedice njihovog nerada. Izuzev kad su u pitanju sjednice, svakako ništa i ne rade, poručio je Karamatić na sjednici Doma naroda.

Njegova kolegica iz Kluba Ljilja Zovko ukazuje na ogromne razlike između radnika u privatnom i državnom sektoru.

– Državni su povlašteni, imaju radni odnos za cijeli život, jer ih vrlo teško netko može otpustiti. E sad, unutar te kategorije tražiti diskriminirane i manje diskriminirane i ići na povećanje broja dana je toliko nehumano. Razumijem opoziciju. Ona se pokušava promovirati, ali ne razumijem nikoga iz pozicije tko to podržava, kazala nam je Zovko.

Podsjećanja radi, Prijedlog zakona ranije je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH.

Delegat Sead Kadić iz Kluba Bošnjaka i ujedno i predsjedavajući Komisije za administrativne poslove kaže da generalno SDA podržava ovaj prijedlog te da su mu mislili dati podršku, ali da se sada ipak premišljaju.

Drugačiji stav

– Meni se ovo čini kao populistički zakon, budući da se njim ne rješavaju nikakva krucijalna pitanja. Nismo protiv toga, ali u pravu su u svi oni koji misle da zaposleni u institucijama već imaju brojne privilegije. Imali smo dogovor da Klub Bošnjaka podrži ove izmjene, ali vidjet ćemo sada nakon ovakvih reakcija javnosti hoćemo li i zadržati taj stav, zaključuje Kadić.

Zastupnica DF-a Mensura Beganović podržava da minimalno 20 dana traje odmor svim zaposlenim u svim sektorima, a ne samo u državnim institucijama, prenosi Oslobođenje.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x