Karamatić: Sprema li se državni udar?

Izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mario Karamatić (HSS) postavio je na današnjoj sjednici Doma pitanje Ministarstvu sigurnosti je li upoznato s tvrdnjama pojedinih medija o mogućem državnom udaru i masovnim prosvjedima u BiH, prenose bh mediji.

On je naime podsjetio da su opravdani prosvjedi građana u veljači prošle godine prerasli u pokušaj rušenja ustavnog poretka države budući da su u nasilnim prosvjedima zapaljene zgrade institucija.

Naglasio je da se sada mjesecima u medijima najavljuju burna politička budućnost i masovni prosvjedi, ali za njega je zabrinjavajuće što je zamjenik ministra obrane Emir Suljagić najavio pokušaj državnog udara.

Pojašnjavajući ovakvo pitanje postavljeno Ministarstvu sigurnosti, Karamatić je kazao da su mediji u BiH 26. lipnja objavili da je 16 oklopnih borbenih vozila dodijeljeno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i entitetskim MUP-ovima.

– Suljagić je izjavio da, nakon konsultacije s nizom umirovljenih i aktivnih generala te policajaca, nema nikakvu sumnju da entitetske vlasti pripremaju obračun s narodom – objasnio je Karamatić.

Zato je Karamatić upitao je li resorno ministarstvo o tome obaviješteno odnosno koji su to generali i policajci, kao i da li se tu radi o državnom udaru ili vojnom puču, napominjući da se borbena oklopna vozila koriste za borbu protiv terorizma, zaštitu objekata i suzbijanje nereda.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je kazao da je ovo pitanje Ministarstvo zaprimilo, ali da nije bilo precizirano o čemu se radi što je danas izaslanik Karamatić pojasnio te je najavio da će mu odgovor biti dostavljen u pisanoj formi ili usmeno na narednoj sjednici Doma naroda.