Published On: Pon, sij. 29th, 2018

KARAMATIĆ O SASTANKU U ANKARI: Izetbegović može predstavljati samo Bošnjake i 23 posto BiH

Najava susreta predsjednika Republike Srbije i Republike Turske Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana, te Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, koji je u 12 sati počeo u Ankari već je izazvala različite reakcije u BiH i postavlja se pitanje može li Izetbegović predstavljati sva tri konstitutivna naroda.

Jedni smatraju da je neprimjereno da se o ključnim problemima s kojima se suočava BiH izvan BiH i to sa samo jednim predstavnikom tri naroda, a neki ovo, pak, vide kao način da se konačno stvari pokrenu s mrtve točke i da se dogodi pozitivan preokret, pišu “Nezavisne novine”.

Denis Zvizdić, jedan od potpredsjednika SDA i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, očekuje da budu dogovorena nova ulaganja u BiH.

“Očekujem da će u fokusu, osim dobre suradnje, biti i određeni projekti, odnosno moguća nova investicijska ulaganja. Bila bi izvanredna vijest ako bi se konačno dogovorila ruta koja bi povezala Sarajevo i Beograd. Svi relevantni i stručni argumenti su na strani one rute koja je izglasana kroz deklaraciju na razini BiH i u Parlamentu FBiH. Očekujem da će u razgovoru o tom projektu pobijediti argument struke”, rekao je Zvizdić.

Kako je kazao, svaki susret lidera u regiji može donijeti boljitak.

Lazar Prodanović (SNSD), zastupnik u Zastupničkom domu BiH, kaže da je svaki razgovor dobar, pa i ovaj koji će voditi predsjednici Srbije i Turske i član Predsjedništva BiH.

“Ne vidim ništa loše u tome, kao što nisam vidio ništa loše ni u posjeti hrvatske predsjednice Turskoj. Mislim da je ovaj razgovor koji će se voditi u Ankari pozitivan, u svjetlu najava da bi se u veljači mogao održati sastanak dužnosnika Srbije, Turske, Hrvatske i BiH”, kazao je Prodanović.

Ističe da je potrebno relaksirati odnose i da je to interes svih, a da bez unutarnjeg dogovora u BiH neće biti pomaka.

Mario Karamatić, hrvatski delegat u Domu naroda BiH, smatra da je dobro što se Srbija i Hrvatska uključuju u rješavanje krize u BiH, kao i dužnosnici EU, pa u konačnici i Republika Turska.

“Ipak, malo je neozbiljno od Izetbegovića da on ide sam u Tursku, pošto on eventualno može predstavljati samo oko 23 posto BiH, a nikako cijelu, i mislim da je to još jedan kontinuitet njegove politike skakanja sam sebi u usta, jer upravo je on ne tako davno tvrdio da se odluke o BiH moraju donositi u Sarajevu i u BiH, a sad bi on nešto pregovarao. On, naravno, može iznijeti stavove bošnjačkog naroda, međutim ni u kom slučaju on ne može ni na kakav način zastupati ostala dva konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Karamatić za Nezavisne novine.

Damir Bećirović, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu BiH, smatra da ovo nije posljednji slučaj da će se dogovori o BiH odvijati u drugoj državi.

“Svakako da je problem taj odlazak u Ankaru i sastanak s Vučićem i Erdoganom, ali po meni je problem i ono što će se događati u Bruxellesu 31. siječnja i 1. veljače, gdje će se govoriti o Izbornom zakonu pod okriljem Europske pučke stranke, tako da je sve to problem”, kazao je Bećirović.

Tvrdi da je službena hrvatska politika, odnosno politika HDZ-a Hrvatske odlučila da u razgovore o Izbornom zakonu BiH uvuče i Srbiju.

“Ovo je dogovorena priča između Srbije i Hrvatske koja se realizira u BiH. Već imamo učešće međunarodnih institucija, a ti dogovori izvan BiH su pogrešni”, rekao je Bećirović za banjalučki list.

“Ovaj sastanak u Turskoj vidim samo kao nastavak vanjskog političkog sponzorstva i razgovora o neuspješnoj vlasti Bosne i Hercegovine i njenih bezidejnih aktualnih političkih lidera”, zaključuje Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer