Published On: Sub, tra 15th, 2017

KARAMATIĆ: Neka Bajrović i Bećirović nastave, jačaju svijest među Hrvatima o nužnosti Trećeg entiteta

Niti ja vidim u ovome što skandalozno, niti vidim razlog što se pjeni u komentarima ovih stotinjak isilovaca juniora”, napisao je izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, predsjednik HSS BiH i član Predsjedništva HNS BiH Mario Karamatić na svom Facebook profilu odgovarajaći na uvrede na njegov račun u komentarima na Facebooku, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, Karamatić je prije dva dana izjavio kako će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade, ukoliko SDA ne prihvati hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i zakona o RTV servisu. Poručio da će HNS podržati zaključke HDZ-a BiH da do kraja mjeseca u parlamentarnu proceduru budu upućeni prijedlozi za izmjenu zakona koji će omogućiti Hrvatima da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH, kao i uspostavljanje javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku, te da u slučaju bošnjačkog odbijanja slijedi potpuna blokada BiH.

– Neće nama Bakir Izetbegović određivati što smijemo, a što ne smijemo uraditi da bismo osigurali ravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH – rekao je Karamatić za “Euroblic”. On je poručio da će, ako SDA ne podrži ove zahtjeve, HNS tražiti i aktiviranje odredbi Bečke konvencije, koje podrazumijevaju poništavanje međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane. To bi značilo da, kako je rekao, Wasingtonski i Daytonski sporazum više ne važe i da Hrvati imaju pravo na revitalizaciju Hrvatske republike Herceg-Bosne.

U komentaru na svom Facebook profilu Karamatić je večeras dodatno pojasnio svoju raniju izjavu:

-Bosna i Hercegovina je zemlja tri ravnopravna naroda, ako netko misli da može ili treba biti ravnopravniji, vrlo jasno – neće moći. Herceg Bosnu smo unijeli prvo u Federaciju ( Washingtonski sporazum) a nakon toga u BiH ovakvu kakva je (Daytonski sporazum). Nikada nitko nije potpisao da Hrvati BiH pristaju na dominaciju Bošnjaka. Ukoliko naši federalni partneri ne žele ravnopravnost u BiH i Federaciji, ukoliko je žele na način Orwell-ove Životinjske farme da jedni budu jednakiji od drugih ….. po Bečkoj kovenciji, koja je iznad Zakona bilo koje države oštećena strana u međunarodnom sporazumu, ( a to jesu međunarodni sporazumi) se ima pravo vratiti na početno stanje. Ukratko, ili ćemo graditi ovu zemlju na način da budemo svi svoji na svome, da svi biramo svoje legitimne predstavnike ili se vraćamo na početno stanje. Početno stanje sa kojim smo krenuli u pregovore je Hrvatska republika Herceg Bosna, jasan je Karamatić..

Zbog ovog njegovog principjelnog stavaa dužnosnici sarajevskih tzv. lijevih stranaka Grđanskog saveza i DF-a optužili su ga za “rušenje ustavnog poretka” i “pokušaj izazivanja oružanih sukoba”. U nedostatku protuargumenata sarajevski “ljevičari” posegnuli su za primitivizmom i uvredama na Karamatićev račun pa ga je tako Reuf Bajrović nazvao “Čovićevom pudlicom” kojoj treba “skratiti povodac”, a DF-ov Damir Bećirović “fašistom i polusvijetom”.

Zamoljen da prokomentira optužbe i uvrede na njegov račun Karamatić je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao:

-Ukoliko netko u ovoj zemlji priziva rat to su upravo nacional-socijalističke stranke koje se lažno predstavljaju kao ljevica. Upravo oni pokazuju sve odlike fašizma, netoleranciju prema bilo kakvom drugačijem mišljenju i neuvažavanje bilo kakvih argumenata, a nije im strano niti pozivanje na “revolucije”, “odbranu Bosne” i slično, što jasno govori o tomu tko priziva nove sukobe, kazao je Karamatić za HMS.

Dodao je kako o vjerodostojnosti njihove politike i njihovom rejtingu među građanima Sarajeva, kojim se zbog parlamentarnih obveza često kreće, najbolje govori šala koju je, kaže, nedavno čuo od jednog poznanika kako mu je “kauč propao kao DF”.

-Pozivam gospodu  Bajrovića i Bećirevića da samo nastave kako su počeli, zahvaljujući upravo izjavama i stavovima njihovim i njihovih stranačkih kolega danas ne postoji niti jedan ozbiljan političar unutar EU koji nije apsolutno svjestan tko je problem u BiH i tko koči njen napredak. S druge strane moram im odati priznanje jer upravo je ta i takva politika pridonijela stvaranju svijesti kod Hrvata kako je Treći entitet apsolutna nužnost jer s takvim unitarističkim politikama ne postoji niti najmanja mogućnost suživota. Srećom, takve politike kakve zagovaraju DF i GS, pa i SDP postaju sve više marginalne pojave na BiH političkom nebu, kazao je Karamatić. /HMS/