Published On: Pet, tra 7th, 2017

KARAMATIĆ: “I moji Hercegovci, i Sejini Krajišnici, i svi ostali, plaćamo sarajevske ceste, dok nama trebaju džipovi da se vozimo po svojima“

Na relativno mirnoj raspravi o akcizama na gorivo, usvojen je zakon o trošarinama kojima se povećava cijena goriva za 15 feninga po litri goriva.

Protiv odluke su bili izaslanici SDS-a, DF-a i HSS-a.

Izaslanik HSS-a i prredsjednik ove stranke istaknuo je da postoje drugi načini da se dođe do sredstava:
„Samo u 2015. u Bosnu i Hercegovovinu je uvezeno oko 12 milijuna litara biodizela koji je neoporezovan završio na tržištu. Da su institucije radile svoj posao već se tu moglo dobiti oko 8 milijuna KM od poreza. Za 2016. godinu nemam podataka, ali ako je raslo progresivno kao od 2014., onda smo propustili oporezovati još 20 milijuna KM. Radi se o tom da novca već sad ima, samo da institucije rade svoj posao,“ rekao je Karamatić.

Protiv akciza je bio i SDS-ovac Ognjen Tadić:

„Na ovaj način direktno ugrožavamo poljoprivrednike i stoga sam protiv“

Rasprava je otišla i dalje od samog problema akciza. Karamatić je upozorio da je Sarajevska županija podigla 200 milijuna KM kredita za zaobilaznicu da bi kasnije kredit preuzela Federacija

Ipak, rasprava nije poremetila odluku većine da se zakon o akcizama ipak izglasa sa deset glasova za.

Nakon Doma naroda, zakon se mora usvojiti u identičnom tekstu u Zastupničkom domu kako bi se mogao implemtnirati, i kako bi onda mogli dobiti novu tranšu MMF-a.