Published On: Ned, velj 2nd, 2014

KARAMARKO: Tko nije uz HNS, morat će nositi povijesnu odgovornost pred hrva tskim narodom

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je jučer sve hrvatske stranke da se okupe oko Hrvatskog narodnog sabora i zajednički nastupe na sljedećim izborima upozoravajući da će stranke koje tako ne odluče nositi ‘povijesnu odgovornost’ za takve postupke očito aludirajući na raspravu koja se vodila na Središnjem odboru HDZ-a 1990. koji je razmatrao kako se postaviti prema nastupu na sljedećim izborima.

Karamarko je predvodio stranačko Predsjedništvo koje se jučer u Međugorju susrelo s čelništvom HDZ-a BiH koje je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović. “Ta je sinergija jako potrebna. Drago mi je da gospodin Čović duže vrijeme kako o tome razgovaramo pokazuje širinu pri prihvaćanju svih ostalih hrvatskih snaga u ovome smjeru bez obzira na neke razlike koje postoje. Ali takve stvari postoje i u obitelji, a kako neće imati političke stranke. Međutim potrebno je nadvladati te razlike sada, potrebno je shvatiti težinu ovoga trenutka, odgovornost ovoga trenutka. Oni koji to ne shvaćaju i oni koji se ne uklope u taj sinergijski učinak koji je potreban da bi Hrvati napokon postali ravnopravni, mislim da će morati nositi povijesnu odgovornost pred hrvatskim narodom ako to tako ne učine” , rekao je Karamarko novinarima prije početka zajedničke sjednice dva stranačka predsjedništva. Iako je bilo najavljivano kako će se Karamarko susresti s čelnikom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem, to se nije dogodilo. Karamarko je dodao kako će takav stav prenijeti Ragužu tijekom nedjeljne kave. “Apsolutno. To je ovdje izrečeno u kameru i svima je jasno da Hrvati moraju napokon ostvariti to zajedništvo, maknuti sve razlike i doći do svoje ravnopravnosti. Jer nije u pitanju samo status političkih elita, nego u pitanju je status hrvatskog naroda”, objasnio je šef najveće hrvatske oporbene stranke. Predsjednik HDZ-a BiH objasnio je ako je odluka drugih sudionika HNS-a praktično donesena te da se zadnja dva mjeseca čeka na stav HDZ-a 1990. Sjednica čelništva HNS-a sazvana je za ponedjeljak. “Vjerujem da će i kolege iz HDZ 1990. na svojim tijelima donijeti sličan stav jer se na to čeka zadnja dva mjeseca.

Izboriti jednakopravnost

Naša je želja da hrvatske interese i HNS stavimo iznad stranačkih očekivanja kako bi se okupile sve stranke koje uvažavaju načela deklaracije HNS-a i zajedno nastupimo na sljedećim izborima. Tako bi vrlo praktično pokazali svima koji promišljaju odnose u BiH, bez obzira jesu li iz bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog naroda, ali i međunarodnih organizacija, našu spremnost kako bi se izborili za jednakopravnost drugim narodima i svim građanima BiH”, rekao je Čović. I on je podupro reformu HNS-a, što traži HDZ 1990., no istaknuo je kako je to realno očekivati tek nakon sljedećih izbora kada se okupi novi saziv HNS-ovih izabranih dužnosnika.