Published On: Sri, lip 15th, 2016

KARAMARKO: ‘Podnio sam ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade! Neka odu i Petrov i Orešković’

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko na današnjoj je izvanrednoj presici potvrdio da je dao ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, ali i kazao kako HDZ neće odustati od izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Kazao je da je današnjom odlukom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i zadovoljan i nezadovoljan. “Nezadovoljan sam iz jednostavnog razloga što su utvrdili nekakav sukob interesa, a zadovoljan sam zato što je taj sukob interesa realiziran na nekakvom neformalnom sastanku u Vladi koji nije vođen zapisnik i nije odlučeno ništa.

Odluka Povjerenstva zapravo ne govori ništa, ona kaže da realnog sukoba interesa nema, ali zbog stava i  mogućnosti utjecanja oni su donijeli takvu odluku. Kažu da sam bio na neformalnom sastanku. Pobit ću ovu odluku Povjerenstva na Upravnom sudu.

Neprikladan i negledljiv folklor

Sutrašnji dan je dan kad ćemo izglasati odluku o nepovjerenju Oreškoviću, to je važnije. Već smo pričali o razlozima zašto smo to pokrenuli. Odnos Mosta prema senior partneru nije bio korektan i došli smo do samog ruba izdržljivosti. Odnos premijera prema stranci koja drži na leđima njegov mandat nije bio u skladu sa standardima na koje smo navikli u demokratskom životu. Moglo je biti puno bolje, moglo smo napraviti više posla.

Ovaj neprikladan folklor, negledljiv za građane i za nas koji sudjelujemo u tome, mora se prekinuti. Da bi svojim primjerom pokazao što bi trebalo učiniti, rekao sam da ću podnijeti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade.

‘Dati šansu novim ljudima’

Ja sam to učinio, kako bih rasteretio Vladu i omogućio novu krv. Sutra idemo na preslagivanje i vjerujemo da će Hrvatska imati Vladu koja je svjesna situacije u kojoj se zemlja nalazi i neće si dopustiti stvari koje su dosad dozvoljavali. Pozivam i Petrova i Oreškovića da daju ostavke i pokažu ozbiljnost.

Karamarko kaze da je podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika @VladaRH, ali i da sutra idu na rušenje premijera Oreškovića!!

“Ova Vlada uopće nije ni pokušala implementirati naš gospodarski program IFO instituta”, kazao je potom. “Odluka o ostavci nastala je kao posljedica političkih odnosa u Vladi”, rekao je Karamarko. “Ignoriranje velike stranke, koja je relativni pobjednik na izborima, bilo je neodrživo, disfunkcionalnost je neodrživa. U ovoj situaciji to nitko nije zaslužio, ponajmanje građani i zato odlazim iz Vlade Republike Hrvatske”, rekao je.

Odluka o ostavci donesena prije tjedan dana?

“Odluka o ostavci je donesena prije tjedan dana. Nema nikakve veze s Povjerenstvom, jer to što je ono izglasovalo, ne znam što bih rekao. Odluka o ostavci je nastala kao posljedica odnosa u Vladi. Bilo je i u nekoliko intervjua to potencirano. Jesam li trebao imati majicu na kojoj piše: ‘Moja supruga ima firmu!’ i onda izlistati firme s kojima surađuje?

Sukoba interesa nije bilo i nema ga, to je istina, a ovo što je Povjerenstvo odlučilo o mom verbalnom deliktu, ja ne živim u socijalizmu i uvijek ću govoriti svoje mišljenje.”

Karamarko: Kako mislite da je moguce opozvati opoziv? Nema šanse, to se sutra dogadja…

“Mi već neko vrijeme razgovaramo s potencijalnim političkim suradnicima. Vidjet ćemo u sljedećih nekoliko dana kako će se to razvijati, ja sam optimist. Pozivam sve one koji će realizirati hrvatsku Vladu da se priključe. Pozivam sve političke faktore u državi da nađemo 5 ili 6 stvari oko kojih možemo imati konsenzus i da se prestanemo baviti perifernim stvarima.”

Na pitanje zašto ostaje pri opozivu premijera, kaže da je to simbolični čin. “Kako mislite da je moguće opozvati opoziv? Nema šanse, to se sutra događa…”.

Tri presice

Jučer se pojavila informacija kako će Karamarko podnijeti ostavku u Vladi bez obzira na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. On vjeruje kako će to pomoći priformiranju nove većine.

Javnosti se odmah nakon Karamarka obratio i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a više o tome kako je odgovorio Karamarku možete pročitati OVDJE. Kratku presicu je u 17.30 održao i premijer Orešković, koji je poručio da je Karamarko dao ostavku nakon što je Povjerenstvo odlučilo da je bio u sukobu interesa te kako se nada da će ova Vlada nakon stabilizacije nastaviti sa započetim reformama.

Novinarima je poručio da neće odgovarati na pitanja, jer će o svemu govoriti sutra u Saboru.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je danas većinom glasova da je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Utvrđeno je i da je Karamarko u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.