Published On: Thu, Jun 9th, 2016

KARAMARKO: Bilo bi najbolje da Orešković, Petrov i ja odemo iz Vlade

Na novinarsko pitanje kako idu procesi s preslagivanje Vlade i zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako sve ide dobro, sve je u tijeku, vjerojatno to javnost zanima, ali i mi smo zainteresirani da što prije izađemo iz ove krize.

Komentirajući pismo HDZ-ovih europarlamentaraca koji su pozvali na preispitivanje zahtjeva za opoziv aktualnog premijera, Karamarko smatra da imaju pravo na svoje mišljenje, prenosi HRT.

-Čini mi se da nemaju uvid u neke detalje. Prema tome, apsolutno podržavam takav izričaj, međutim, postoje i odluke stranačkih tijela koje se moraju poštovati. Zašto su donesene upravo takve odluke, znamo mi koji smo u zemlji svaki dan i svaki sat, rekao je.

Opoziv smo jučer zahtjevali da izazovemo šok, i kažemo: “Dosta je ovakvog rada i odnosa”. Jučer sam htio sve usijane glave pozvati da se ohlade. Trendovi su dobri i sve nam ide u prilog osim odnosa, rekao je. Bilo bi najbolje da premijer, Petrov i ja odemo iz Vlade, mislim da bi to bilo najbolje, da se vrh Vlade na neki način osvježi, naglasio je.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker komentirao je izjavu Bože Petrova poručivši da HDZ neće pristati na ultimatume: Mi smo stranka koja želi razgovarati i možemo o svemu razgovarati, ali ponavljam, ultimatume nam neće nitko postavljati.

Što se tiče mandatara, Karamarko je rekao: “Mislim da stranka koja ima najviše mandata u Saboru ima pravo dati premijera”. Nisam šiljio na pregovorima kada je bilo pitanje mandatara, to ni sada neću raditi. Stranka nije sama sebi svrha, interesi ove države su takvi da su važniji od pojedinačnih interesa, dodao je.

Na pitanje postoji li mogućnost da Orešković ostane, a da odu on i Petrov rekao je kako je to teško. Teško je u ovom momentu, ne znam kakve bi se promjene trebale dogoditi u sljedećim danima. Sve opcije ostaju ako se dogovorimo. Temelj svih temelja je da se počne drugačije raditi. Stalno pričamo o reformama. HDZ se treba respektirati kao relativnog pobjednika izbora, ne može ona poslužiti kao noseća struktura nekome da bi obnašao dužnost, rekao je.

Zaključio je da je dobro da je izazvan ovaj šok, kako bi mogli reći da se stane i počne normalno raditi./HMS/