Published On: Sri, ruj 11th, 2013

Karađorđevići: Hoćemo naše stvari iz Titovog sefa

Na dvoru Karađorđevića još čekaju službeni izvještaj Državne komisije, koju je predvodio Oliver Antić, o sadržaju Titovog sefa u Narodnoj banci Srbije, nakon čega će, zahtjevati da im sve stvari koje su pripadale članovima dinastije budu vraćene.

Oliver Antić je prije dva dana rekao da su svi predmeti koji su nađeni u Titovom sefu privatno vlasništvo obitelji Karađorđević, još od kralja Aleksandra i kraljice Marije. Član krunskog veća Dragomir Acović očekuje da će članovi kraljevske obitelji tražiti da im se vrati ono što je njihovo, ali ističe da je mnogo važnije odgovoriti na pitanje otkud te stvari u Titovom posjedu.

– Sada se tek vidi da je izmišljena priča kako je tu riječ o Titovim stvarima. Ali pitanje je i na temelju čega su onda predmeti koji su vlasništvo Karađorđevića smješteni u depo NBS. U njima se čuva državna imovina i ne možemo ni vi, ni ja da neke naše dragocjenosti, pod uvjetom da ih imamo, položimo u depo NBS – kaže Acović.

Neke interesantne stvari mogla bi među predmetima iz sefa pronaći i kneginja Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla, koja bi, kako su nam prenijeli njeni suradnici, voljela da vidi šta se sve tu nalazi, naročito ako su tu i neke stvari koje su pripadali njenom ocu ili majci, kneginji Olgi.

U sefu je nađena Karađorđeva zvijezda koja je pripadala kraljici Mariji

– Ne zna se gdje su ordeni kneza Pavla, jer nisu pronađeni poslije njegove smrti – kaže sagovornik “Blica” blizak Elizabeti Karađorđević.

I mada se o sadržaju 11 vreća sa stvarima koji su poslije Titove smrti popisane i smještene u depo NBS za sada samo nagađa, gotovo je sigurno da je među njima i Karađorđeva zvijezda dodjeljena kraljici Mariji.